ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

31 май 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

 

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

„ЗА“ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

31-май се инициира от Световната здравна организация (СЗО) и се провежда в страните по целия свят, като се посочат рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивото на потребление. Тютюнопушенето вреди сериозно на здравето на пушачите и на тези около тях, дори те да са непушачи.Съдържащият се в тютюна алкалоид никотин предизвиква висока степен на зависимост (приема се, че тя е толкова силна ,колкото тази ,причинена от хероина.) Това превръща тютюна в най-често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик.

;*Рискът от заболяване от рак на белите дробове нараства право пропорционално на числото на изпушените цигари. Една от причините : 40 на сто от тютюневата  смола се състои от силния канцероген 3,4-бензспирен*Вероятността за инфаркт при мъжете пушачи до 30-годишна възраст е 2 пъти по-голяма ,ако пушачът страда от високо кръвно налягане или има повишено съдържание на холестерин в кръвта.*Рак на белите дробове се появява почти 20 пъти по-често при тези, които пушат. Този риск сред 40-45 годишните пушачи е 10 пъти по-голям.*Никотинът предизвиква повишаване на кръвното налягане .Една изпушена цигара го повишава с 10мм живачен стълб.*При пушене в организма се разрушава значително количество витамин С. Изчислено е ,че една изпушена цигара лишава организма с 25 мг витамин С.*Паметта страда особено силно при тютюнопушене: намалява скоростта на запаметяване и обемът на паметта.

Ето какви са промените в организма след спирането на цигарите:

След 20мин.-Забелязва се понижение на кръвното налягане.След 2 часа-Организмът започва да се освобождава от никотина.След 8 часа -Сърдечната дейност се забавя, нормализира се съдържанието на кислород в кръвта.След 12 часа -Намалява нивото на въглероден окис в кръвта ,опасността от сърдечен пристъп намалява.След 48 часа- Обонянието и вкуса започват да се възстановяват.След 1 месец-Подобрява се белодробната функция.След 6 месеца- Кашлицата и задуха изчезват.След 1 година-Рискът от сърдечен пристъп е 2 пъти по малък.След 5 години-Рискът от белодробен рак е 2 пъти по малък.След 10 години -Изчезват всички следи от тютюнопушенето. Всички рискови фактори се изравняват с тези непушачи.„За“ без тютюнев дим е по добре и благоприятно ,отколкото „За“ с тютюнев дим. Разбира се, изводите и решенията всеки си прави сам.