ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

28 авг 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

„Диригентът“  щитовидна жлеза

Ако сте сред тези, които имат проблеми с щитовидната жлеза(20-30% от населението в България според различни оценки),знаете ,че тя регулира жизнените функции. Тя е диригентът на оркестъра от органи и системи в тялото -задава им темпото на работа чрез отделяне на хормони в кръвта.

При свърхактивна жлеза обмяната се ускорява и човек „живее бързо“. Става сприхав ,разтреперва се и рязко губи тегло. При ленива жлеза -отпуска се и напълнява.

Симптомите за проблем с щитовидната жлеза са:

Постоянна умора-Дори да спите по 8-10 часа през нощта ,се събуждате уморени. Това е знак ,че нивото на хормоните ,синтезирани от жлезата ,е ниско. Хроничната умора е симптом за много болести ,но тя е най-ранният предвестник, че щитовидната жлеза „изпушва“.

Замъглено съзнание- Ако постоянно се мъчите да се съсредочите върху това което правите; ако почнете да забравяте разни неща ;ако се чувствате все едно ходите „като в мъгла“-това е от щитовидната жлеза. Тя е хиперактивна и синтезира хормони в излишък-затова сте разсеяни. Или пък е хипоактивна и хормоналният недостиг има негативен ефект върху паметта.

Резки смени в настроението, тревожност, гняв, депресия- Свръхактивната  жлеза постоянно облива тялото с хормони и това води до нервност. Човек става заядлив и дребнав ,лесно избухва ,появява се тремор в ръцете и почеркът му се разкрива до невъзможност да пише.

Рязка промяна в телесното тегло -За кратко човек наддава десетина килограма ,без да е променял хранителните си навици. Или пък отслабва много. Причината е, жлезата е повлияла на обмяната и тялото изгаря калории с променено темпо.

Възможни са и -нощно изпотяване ,безсъние ,шум в ушите ,чупливи нокти, косопад. Възможно е също да се появи т.нар. гуша ,а в редки случаи и кривогледство.

При наличие на някои от изброените симптоми човек трябва да отиде на лекар. Изследванията които ще се направят е нивото на тироидните хормони в кръвта и от тях ще се разбере дали жлезата е с намалена или с повишена функция. От това зависи последващото лечение.