Добре е да сте информирани ! Задъхване

26 юли 2019
Добре е да сте информирани ! Задъхване

Добре е да сте информирани!

Задъхването -какви сигнали ни дава?
Задъхването трябва да бъде разглеждано в комбинация с фактори като възрастта, фамилните заболявания, спортните навици, телесната маса. Около 15 % от населението на Европа се оплаква от учестено дишане и недостиг на въздух.
Липса на физическа активност -хора на възраст до 40 години се задъхват, ако нямат навика да спортуват или да се движат достатъчно. При физическата активност, колкото и незначителна да е тя, сърдечният ритъм ускорява ,а кръвното налягане се повишава, за да достави максимално количество кислород на мускулите. При недостиг на движение ,тялото не е готово за усилието, мускулите са отвикнали да се отпускат , така че да могат да приемат усиления приток на кръв.
Как се променя метаболизмът с възрастта?
Движението е универсална рецепта срещу огромен брой оплаквания, включително и задъхването . Препоръчват се сеанси от 20 минути непрекъсната активност, поне два пъти седмично. Тялото може да бъде третирано постепенно , докато движението се превърне в навик. От медицинска гледна точка е редно да се направи изследване за реакциите на организма при физическо усилие, особено при жените над 60 г. и мъжете над 50 г.
При най-леко усилие на задъхването са виновни килограмите. По-голямата телесна маса натоварва мускулите и сърцето , за които е нужно повишено количество кислород. Промяната в дишането се забелязва при покачване на  теглото с 3-4 кг. Но става доста по-отчетливо при напълняване с 6-7кг. Правилното решение е съчетаването на балансирано хранене с редовна физическа активност което води до нормализиране на теглото и задъхването изчезва.
Типични признаци на сърдечносъдово заболяване са задъхването в покой и по-скоро през нощта, необходимост от по-висока възглавница и от дълбоко вдишване. Други симптоми са болка и стягане в гърдите ,ускорен сърдечен ритъм.
Многобройни сърдечносъдови заболявания могат да се изразят чрез затруднено дишане -инфаркт на миокарда, дисфункция  на сърдечните клапи ,аритмия или хипертония. Повечето от тях се появяват на около и след 60 годишна възраст. Правилното решение е консултация с кардиолог и кръвни изследвания .След поставена диагноза се предприема лечение. Появява се внезапно при астма или алергия -при млади хора на възраст от 14 до 40 години задъхването най-често говори за астма. Алергиите са все по-разпространени ,например от алергичен ринит страдат над 20 % от европейците . Затрудненото дишане може да се дължи също на тютюнопушене, замърсена околна среда, стрес, силен смях и др.