Добре е да сте информирани ! Спорт и диабет

25 сеп 2020
Добре е да сте информирани ! Спорт и диабет

Добре е да сте информирани!

При диабет важни са физическите упражнения!

Редовната физическа активност е изключително полезна за цялостното здраве. За хората с диабет тип 1 или тип 2, както и тези, изложени на риск от диабет ,ползите са още по-големи.

Защо е важно хората с диабет да тренират

При тренировка тялото разгражда глюкозата и я ползва за гориво. Това помага да се намали нивото на кръвната захар. При редовната физическа активност този ефект се засилва с времето, а това води до намаляване на инсулиновата резистентност, която причинява диабет тип 2. От друга страна редовните упражнения развиват мускулатурата и намаляват мазнините ,което също повишава способността на тялото да усвоява инсулина.

Колко упражнения са необходими

Хората с диабет ,точно както всички възрастни, имат нужда от поне 150 минути умерена физическа активност седмично , посочват специалисти. Като всяко упражнение е по-добро, отколкото нищо, като може да се започне с по-леки тренировки и времето постепенно да се увеличава.
Диабетната асоциация препоръчва на хората с диабет тип 2,както и на тези, които са изложени на риск от диабет, да тренират ежедневно и да не допускат повече от два поредни дни без физическа активност. Повечето видове физическа активност могат да се броят за упражнения, дори градинарство и ходене. Косенето на трева, плуването ,тенисът ,ежедневното каране на колело са други подходящи упражнения.
Най-голямо въздействие оказват комбинираните тренировки ,последвани от аеробните упражнения и тренировките за съпротива. Най-добре е когато упражненията се превърнат в неразделна част от ежедневието.

Как да се спортува безопасно при диабет

Упражненията са препоръчителни за всички хора с диабет , но в някои случаи може да се наложи да се вземат някои предпазни мерки . Хората с диабет тип 1 трябва да бъдат особено внимателни. „Упражненията могат да понижат по-драстично кръвната захар при хора с диабет тип 1“-посочват специалистите. Опасно ниската кръвна захар или хипогликемия може да причини здравословни усложнения, включително припадъци и кома в някои по-тежки случаи.
Преди да започнат тренировки ,хората с диабет трябва да се консултират със своя лекар и да го уведомят, ако са имали други здравословни усложнения, съпътстващи диабета, като проблеми с очите, сърдечни заболявания или инсулт.
Освен това хората с диабет тип 1 трябва внимателно да планират упражненията в зависимост от времето за прием на храна и инсулин. Важно е да се следят нивата на кръвната захар преди, по време на и след тренировка. Препоръчително е упражненията да са по-леки в началото и да се следи как влияят на кръвната захар. Тя трябва да остане в рамките на здравословните граници ,които лекуващият лекар е установил. Много диабетици имат понижена чувствителност в краката си, ето защо е важно да се следят краката за рани, за да се предотврати евентуална инфекция.