Добре е да сте информирани ! Зимно часово време

24 окт 2019
Добре е да сте информирани ! Зимно часово време

Добре е да сте информирани!

Вреди ли ни смяната на времето?

На 27 октомври страната ни ще премине от лятно към зимно (астрономическото) часово време. Това означава, че е необходимо да върнем стрелките на часовниците с час назад.
Смяната на времето оказва отрицателно влияние върху организма, категорични са медици. Според проучване на германски учени , връщането на стрелките назад ни дава с час повече дневна светлина ,но ни отнема много повече. Резултатите  показват, че биологичният часовник на човек все по-трудно се адаптира към рязката промяна.
Германските учени и много лекари у нас и по света са на мнение ,че смяната на зимното с лятно часово време е силен стрес за тялото. Той може да доведе до дисбаланс -както физически ,така и психически. В повечето случай се получава разминаване между ритъма на организма и този на часовото време. Затова не се учудвайте, ако от новата седмица се прозявате повече, усещате отпадналост и главоболие , дезориентирани сте и нямате настроение за нищо.
Най-рисковите групи са -децата, възрастните  и хората с хронични заболявания са най-засегнатите от смяната на времето. Според специалистите , на тях им трябва поне месец , за да си възвърнат нормалния ритъм на живот .Особено при пенсионерите , могат да се наблюдават смущения в работата на сърдечната система.
Младите хора до 35-годишна възраст , които имат по-леко ежедневие и не работят под стрес , ще се нагодят най-лесно , категорични са медиците.
Тревожен е фактът , че смяната на лятно със зимно часово време води до безсъние при близо 45 на сто от хората в Европа, сред които попадаме и ние българите. Това се дължи на пониженото производство на мелатонин (заради липсата на достатъчно слънчеви лъчи) , който се смята за основен хормон на съня. Когато количеството му намалее , човек се чувства тъжен , непълноценен и много лесно се депресира.
За да намалите до минимум отрицателния ефект от смяната върху организма , хранете се по -пълноценно и си лягайте и ставайте по едно и също време. След 27 октомври е добре да не се подлагате на драстични диети, за да може тялото ви да разполага с достатъчно енергия.