ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

21 юли 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Кожни заболявания в старческа възраст

С напредването на възрастта, в човешкият организъм се проявяват неизбежни естествени  процеси на организма, свързани със забавянето на обмяна на веществата. В тази връзка, стареенето не се определя като болест, а като напълно нормален ход на физиологичните процеси. В течение на времето, тези процеси в кожата започват да се забавят и намаляват - кожата започва да губи своята механична защитна функция, отслабва имунната защита, променя се реакцията на кожните съдове към различни стимули, забелязва се промяна в продукцията на витамин Д, както и секрецията на потните и мастните жлези в човешкото тяло. Практиката сочи, че 2/3 от всички лица в напреднала възраст имат оплаквания, свързани с кожата.

С годините човешката кожа претърпява множество промени – намаляват нейната лъскавина и еластичност, релефът и става груб, тя става суха, появява се неправилна пигментация, като налице са участъци с пигментни петна или такива с напълно обезцветяване. Най-податливи на промяна в пигментацията са изложените на слънце участъци – лице, деколте, крака и ръце.
Основна причина за отпускането и появата на бръчки, са загубата на кожна еластичност и съдържанието на вода в дермата (същинската кожа), спомагани от изтъняването на мастната тъкан.

Факторите оказващи влияние върху кожните заболявания в старческа възраст могат да бъдат много, като най важните от тях са:
- въздействие на слънчева и йонизираща радиация
- локални канцерогенни вещества
- наличие на хронични вътрешни заболявания
- увреждания от продължителна употреба на лекарства
- увреждания от фактори на външната среда, както и от професионални такива от алергично и дразнещо естество
- наличие на психологични проблеми
- промени в начина на живот и хранене.

Най-често срещаните кожни заболявания при старите хора са себорейните кератози (т.нар. „старчески брадавици“), екзема на долните крайници, контактен дерматит, себореен дерматит, застроен дерматит на долните крайници при разширени вени, язви на подбедрицата след прекаран тромбофлебит, гъбични инфекции на кожата и ноктите.
Всяко едно от следните заболявания протича по различен начин и изглежда различно в тази възраст. Други кожни заболявания могат да бъдат израз на развиващо се раково заболяване в организма, което налага повишено внимание от лекарска страна, както и назначаване на съответните изследвания.

Грижи за кожата в напреднала възраст

От особена важност при грижата за кожата са личната хигиена и правилният подбор на козметика и продукти за баня. Ежедневният тоалет и къпането, съчетани с емолиентни кремове, сапуни и измиващи гелове без алкално съдържание са основните стъпки в грижата за кожата. В добавка към тях, при редовна употреба козметичните продукти с алфа-хидрокси киселини омекотяват и изглаждат кожата, намаляват видимите бръчки и стимулират синтеза на колаген и еластин в дермата, предпазват кожата от неправилни вроговявания. При наличието на предракови промени по кожата, употребата на фотозащитни кремове е задължително и предпазва от преждевременно стареене - поява на бръчки и неправилни пигментации.