ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

17 окт 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Добре е да сте информирани!

Как да се справим с есенната депресия.

Тя е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин. В кожата ни пък се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени. По-малкото естествена светлина води и до повишение на хормона мелатонин, който е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишения апетит през есента.

Няколко хитрини ще ви спасят от меланхоличното настроение.

Есенни разходки-ако се случи да има топли есенни дни, забравете за ежедневните си проблеми и просто се разходете. Използвайте възможността да бъдете на слънце.

Тренирайте-отделяйте от 15 до 30 минути за физическата активност всеки ден. Хората, които са в депресия нямат желание да се движат или пък да излизат навън, но се опитайте да си го наложите. Ако успеете да превърнете упражненията в навик ще видите, че не след дълго ще се чувствате много по-добре. Упражненията за контрол на дишането и медитацията също много помагат. Заложете на здравословното хранене-старайте се да ядете здравословно. Депресията действа различно на апетита на различните хора: някои изобщо нямат желание за ядене, други пък прекаляват. Ако и на вас ви се отразява по подобен начин, тогава трябва да сте по-внимателни с това какво хапвате ,защото доброто ядене е равно на повече енергия и по-добър вид. Яжте много плодове и зеленчуци , и се старайте да не пропускате хранения. Дори да не сте гладни хапнете нещо леко.Трябва да обърне внимание на здравето -ако имате хронично заболяване, което се проявява или обостря в преходните сезони като пролетта и есента, трябва да се бъде нащрек. Такива заболявания са неща, които могат да ни предразположат към есенна депресия. Хубаво е да се предприеме навреме действия като прием на витамини или хранителни добавки. Така ще е  сигурно, че на организма ни няма да му липсва нищо. Може да се направите  и профилактични изследвания.

Заложете на съня-общото правило за часовата разлика е ,че ще ви отнеме толкова време да коригирате режима на организма си, колкото сте били в друга часова зона. Най-доброто ,което може да направите ,е да заложите на почивката и добрия сън. Опитайте се да лягате половин час по-рано от обикновено, за да може тялото ви да влезе по-бързо в нормалния ритъм.Не забравяйте хобито си -фокусирайте се върху хобито си, без значение какво е то. Упражнявайте въображението си като се отдадете на приятни и креативни занимания. Това ще ви донесе много позитивни емоции.                                                                                                                     

Радвайте се на малките неща -гледайте на живота от хубаватa му страна. Депресията ни кара да чувстваме нищожни ,а всичко около нас изглежда тъжно и безпомощно. Опитайте се да забелязвате позитивните страни на ежедневието. Фокусирайте се върху положителните си качества и нещата ,които ви вдъхновяват. Най-вече не забравяте да бъдете търпеливи , защото депресията не отминава току-така. Нужно й е време.

Всеки сезон крие свое очарование, а ако се вгледаме по-внимателно, можем да открием и нещо хубаво в дългите есенни дни. Защото неслучайно едни български писател е казал: "Няма нищо по-хубаво от лошото време"...