Добре е да сте информирани ! Великден в Германия!

16 апр 2019
Добре е да сте информирани ! Великден в Германия!

Добре е да сте информирани!

Как се празнува Великден в Германия?

В Германия Великден се пада седмица преди този в България.
Великден (Oster) в Германия се празнува както навсякъде другаде по света. Традициите на празнуването включват скриване на великденски шоколадови яйца и подаръци. Малки подаръци се обменят между приятелите и семейството, обикновено бонбони и шоколад. Германците почитат възкресението на Исус като всички католици и православни.
Всяка държава има своите традиции и обичаи. Сравнение с тези в България откриваме и техните различия.
*Палят огън-Нощта преди Великден ,германците палят огромни огньове. Традиционно се запалва миналогодишното великденско дърво. Това е символ на отминалата зима и настъпващата пролет. Смята се , че така се гонят лошите зимни духове.
*Великденска лисица -за много хора, Великден е свързан с великденския заек ,които носи яйца на децата. Тази традиция  води началото си  от 18 век. Но в някои  райони на Германия , зайчето е заменено с лисица.
*Боядисването на яйца е същото както и православните християни. Тази традиция е силно застъпена в Германия , тя е символ за здраве и късмет през настъпващата пролет.
*Великденско дърво -Украсяването му започва поне седмица преди самия празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки. Колкото по голямо и цветно е дървото, толкова по добри неща ще се случват!
*Да хапнем зелено „Gründonnerstag“ четвъртъка преди Великден за германците също е важен ден. Наричат го „Зеленият четвъртък” но името му не произлиза от „зелен“(grün) названието идва от старо немски ,където „grönan“означава плачещ (плачещ Исус).Разбира се ,не е задължително да се яде нещо зелено в този ден, но хапването на такива храни се смята, че ще донесат здраве и щастие. Тази традиция има различни тълкования в различните райони.
*„Karfreitag” на немски или разпети петък на български. Това е денят, когато се яде само риба. Яденето на риба е свързано с почитане на разпятието на Исус.
*Съботни Великденски пазари в Германия са толкова известни ,колкото и коледните. На тях могат да бъдат намерени най-различни декорации ,местни произведения на изкуството, дребни сувенири и не на последно място да се мине през немска пекарна за да се опитат най-различни сладкиши във формата на яйца, зайчета и агънца. Интересен факт е, че католиците не се борят с яйца.