Добре е да сте информирани ! Градове в стил "Фахверк"

14 юни 2019
Добре е да сте информирани ! Градове в стил

Добре е да сте информирани!

Из Германия: най-красивите градове в стил "фахверк"

В Германия има над 100 града, в които човек мисли, че е попаднал в Средновековието. Живописните им къщи с външен гредоред, в стил фахверк, които са старателно реставрирани, привличат милиони посетители.

Кведлинбург
Най-големият германски град с множество къщи в стил "фахверк" е Кведлинбург в планината Харц. Там има над 1300 къщи с външен гредоред. Те свидетелстват за гордостта и благоденствието на гражданското съсловие в миналото. Всяка сграда е оформена по различен начин. През 1994 г. историческият център на града бе включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Целе
В град Целе, Долна Саксония, къщите в стил "фахверк" се редят една след друга като перли, нанизани в огърлица. Тук ще видите над 500 къщи с външен гредоред, които са изкусно реставрирани и поставени под защита на Закона за паметниците на културата. Най-великолепно украсена с фигури на митични същества е "Хопенер хаус“, построена през 1532 г.

Фрицлар
От столетия насам Фрицлар не се е променил. Къщи с външен гредоред, тесни улички и изящни архитектурни детайли  - а между тях безброй ресторантчета и кафенета. Атмосфера на идилия и уют. Пазарният площад е безспорно най-голямата забележителност - прекрасен архитектурен ансамбъл от неповторими къщи в стила "фахверк".

Моншау
"Перлата на областта Айфел"- така наричат Моншау заради богатото културно наследство на този град, който навремето е бил център на тъкачеството. В града има към 300 къщи с външен гредоред, които са обявени за паметници на културата. 

Бернкастел-Кус
Бернкастел е разположен в долината на Мозел. Тесни улички водят към Пазарния площад около който са разположени великолепните къщи в стил "фахверк". Забележителност са и островръхите покриви - пространството е било тясно, затова издигали сградите на височина.

Еслинген
Заобиколен от лозя, Еслинген е разположен в долината на река Некар. Гордостта на града са къщите в стил "фахверк", построени между 13 и 16 век. Тук се намира и най-старата в Германия улица с къщи в този стил.

Тюбинген
Средновековните къщи в стил "фахверк" с всевъзможни форми и цветове, както и автентичните тесни улички превръщат Тюбинген в една от най-предпочитаните туристически цели в швабските Алпи. Градът край Некар е населен предимно от млади хора - една четвърт от населението му са студенти.

Ротенбург об дер Таубер
Ротенбург об дер Таубер  е олицетворение на романтичния германски дух, това е най-известният германски град в стил "фахверк". Със своите два милиона посетители годишно той е несъмнено една от най-интересните забележителности за туристи в Бавария. Изцяло запазена е градската стена с нейните 42 отбранителни кули.

Бамберг
В Бамберг има 2400 къщи, обявени за паметници на културата. Историческият център е сред най-добре запазените градски центрове в Европа. През 1993 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство. Една от най-често фотографираните сгради е старото кметство, построено на един изкуствен остров в реката Регниц.

Щаде
Недалеч от Хамбург е разположен още един град, известен с къщите си в стил "фахверк". Той е част от германския маршрут, обединяващ над сто града със средновековни къщи в стил "фахверк". Който иска да ги посети, би трябвало да измине близо 3 500 километра. Маршрутът се простира между река Елба на север и езерото Бодензее на юг.