Добре е да сте информирани ! Съвети за здраве през есента

12 сеп 2019
Добре е да сте информирани ! Съвети за здраве през есента

Добре е да сте информирани!
Практични съвети за здраве през есента!

През изминалите празнични дни много хора се сбогуваха с лятото и макар синоптичните прогнози за предстоящата седмица да обещават слънце, есента вече е тук. Официално.

Есента е преходен сезон, който събира в себе си елементи от лятото (някои слънчеви дни, изобилие от пресни плодове и зеленчуци) и от зимата (мразовити сутрини и вечер, някои дъждовни и мрачни дни). Есента е време, през което се приготвяме за студената зима, завръщаме се към едно по-натоварено и динамично ежедневие, включваме отново в менюто си по-тежки зимни храни.

Какво означава всичко това за здравето ни?

По това време на годината е доста модерно да се говори за засилване на имунната система в подготовка за сезона на вирусите и настинките. Идеята за „подсилване на имунитета“ не е съвсем коректна, защото предполага, че едва ли не през лятото той е слаб и сега следва да го позасилим. Имунната ни система обаче не е термостат, който да усилваме или намаляваме, съобразно смяната на сезоните! Тя е нещо, от което се нуждаем целогодишно, нуждаем се да е балансирана и ангажирана с реалните заплахи за здравето ни, идващи от заобикалящата ни среда (вируси, бактерии).

Проблемът днес е, че при модерния начин на живот и на хранене, редовно се налага имунната ни система да ни защитава от други фактори, сред които увеличаващото се количество токсини във въздуха, водата и индустриалната храна. Всичко това я претоварва и изтощава, а когато към него добавим неконтролираното количество ежедневен стрес, не бива да се учудваме, че тя понякога поддава.

За да се подготвим за сезона на студа и вирусите, и да не боледуваме често. Ето някои идеи:

Направете есенен детокс като за 2 седмици изключите от менюто си дразнещи и възпалителни храни, и алкохол. Наблегнете на зеленчуците, за да алканизирате тялото си. Постарайте се да съставляват минимум 60-70% от дневното ви меню под формата на салати, супи, зеленчукови сокове, зеленчуци на пара или фурна. Увеличите приема на вода и билков чай, за да стимулирате отделянето. Движете се минимум 30 минути на ден. Отидете няколко пъти на сауна.

Пригответе си ферментирали зеленчуци и ги консумирайте всеки ден. Достатъчно е да добавяте по две лъжици туршия към поне едно ядене на ден.

Консумирайте ежедневно антивирусни храни, билки и подправки като лук, чесън, джинджифил, лимони, черна ряпа, куркума, канела, риган, шипки. Добавяйте ги към салати и ястия, направете си чай или лимонада.

Пригответе си домашен сироп, укрепващ защитните сили на тялото като прочутия сироп от черен бъз.

Увеличете приема с на витамин С, за който е добре известно, че подкрепя защитните сили на организма. Най-добрият начин да го приемате е чрез естествени храни, а това са всички тъмно оцветени плодове и зеленчуци – горските плодове, които все още се откриват на пазара, броколи, червени чушки, червено цвекло, портокали, нар и т.н.

Не забравяйте за ключовата роля на съня. Хроничното лишаване от сън е сред главните причини за отслабване на защитните сили на организма. Повечето хора се нуждаят от средно 7-8 часа пълноценен сън, а това ще рече в тъмна стая, в която няма електронни устройства.

Спортувайте редовно. Знам, че звучи клишарано, но има проучвания, които доказват, че при умерено физическо натоварване имунните клетки циркулират в тялото по-бързо и се справят с вирусите и бактериите по-успешно. Това състояние продължава само няколко часа след тренировка, но когато човек спортува редовно, броят на тези часове се увеличава. Освен това изпотяването е един от добрите начини за изхвърляне на токсини от тялото! Ако нямате време да посещавате фитнес салон или групов спорт, тренирайте у дома! В интернет могат да се намерят много готови програми, отговарящи на всякакви потребности и възможности!

Намерете механизми, с които своевременно да намалявате нивото на ежедневния си стрес, защото когато сме в режим стрес имунната защита на организма значително отслабва. Опитайте различни практики като дишане, медитации, слушане на приятна музика. Каквото и да е, отделяйте му минимум 10 минути на ден, за да не позволявате стресът да се натрупва в тялото ви.