ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

12 юли 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

 България е една от страните къде има уникална -природно лечима луга ,напълно достъпна и безплатна за всички посетители . Това е черноморската луга край Бургас.Черноморската луга е краен продукт при солодобива в Поморие. Получава се от рапата (езерна вода) на Поморийското и Бургаското солено езеро след изпаряването на водата в солниците и кристализацията на солта. Лугата „узрява“ и е годна за медицинска употреба (т.н. медицинска луга) в периода на Август-Септември. Основните елементи ,съдържащи в черноморската луга са калций, натрий, магнезий, бром и много други микроелементи, органични  вещества.

„Черноморската луга е с доказан медицински ефект – прилага се при лечение и профилактика на болести, свързани с опорно-двигателния механизъм, кожни възпаления и рани, разширени вени, настинки и простудни заболявания. Препоръчва се при артрози, артрити, тендовагинити, дископатии, изкълчване на ставите и ишиас. Добре е да се стои в лугата не повече от 20-30 минути, за да не се претоварва сърцето.“

Калта е утаечен продукт на затвореното солено езеро, тя е чиста и хомогенна, с тъмносив до черен цвят, издава мирис на сероводород.

Един сантиметър лечебна кал се образува за минимум една година. Същността на калолечението е комплексно въздействие върху цялата периферна нервна система. Топлинните й свойства разширяват съдовете и отварят нови капиляри. Така намалява отокът и болката, зарастват и се заличават белези от рани, подобряват се обменните и регенерационните процеси. Освен че лекува, калта разкрасява и подмладява, защото през кожата преминават калций, йод, фосфор и др. Лекува почти цялата гама от кожни болести, артрити, дискови хернии, плексити.

Калолечението въздейства не само върху определени болести, но и цялостно укрепва организма и имунната система.

Трайността на лечебната кал е максимум до месец и то при правилно съхранение, но пред преминаване на процес на стабилизация трайността й се удължава до 3-4 години. След това, някои от лечебните й свойства намаляват. Правилното съхранение на лечебната кал е като се обогатява с луга след всяко отваряне на съда, в който я държи. Добре е да се съхранява на тъмно, хладно и проветриво място в стъклен съд.

Черноморската луга е най -добра за ползване в периода на „съзряване“ т.е. от август до септември . Възползвайте се !!!