ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

09 ное 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

СЪНЯТ

Така както всяко живо същество следва своя естествен ритъм, така и човешкия организъм има свои естествени механизми, които  го поддържат жив. Сънят е именно един от тези механизми, които регулират чувство на умора и почивка и които ние често пренебрегваме, забързани  в ежедневието. Основно погрешно схващане за съня  е , че    тялото и умът са в състояние на покой. Истината е, че по време на сън умът е много жив, много активен ,както и други системи в тялото. Цикълът на съня се състои от 2 вида сън, всяка от които поддържа и извършва различни неврологични функции.Единият вид е по-пълноценен и възстановителен ,отколкото вторият ,който е повърхностен и недостатъчен за организма.

Безсънието ,както и други нарушения в съня, се срещат най-често при по-възрастните хора. Липсата на сън може да доведе до сериозни реакции и последици за организма. Неоспорим факт е, че безсънието идва с натрупването на годините и скоро доказано е ,че засяга повече жените ,отколкото мъжете. С напредване на възрастта физическите ,психическите и социалните промени влияят пряко върху всеки от нас и се превръщат в причина за нарушаване на пълноценния сън.

Някои от причините за безсъние с напредване на възрастта са : менопауза; хормонални промени ; промени в мозъчната дейност; промени в естествения сън; лечение и заболявания; социални промени ; тревожност.                                                                                                                      

В повечето случай срещу безсънните нощи не помагат билковите средства ,а и медикаментите невинаги са решение.Учени твърдят, че с напредването на годините       сънят става по-кратък ,по принцип. Той и освен това ,става по-фрагментарен, накъсан, повърхностен и което е още по-съществено , преминава по-бързо през фазите на по-дълбок сън. Сънят обаче остава необходимо условие за добро самочувствие, възстановяване на организма от дейностите през деня, включително и от текущите болестотворни процеси и играе съществена роля за усещането за щастие и радост.Проблемите със съня в третата възраст имат връзка с още няколко фактора. В повечето случаи ежедневието на възрастните е придружено с прием на медикаменти. Медикаментите помагат за поддържането на едни или други функции на организма, но и носят своите странични ефекти. Много вероятно е да нарушават вътрешния часовник и да накърняват границите между съня и бодърстването.