ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

05 окт 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

ДОБРЕ  Е  ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ !

ЗА ИМУНИТЕТА ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ

През есенно-зимния сезон се увеличава рискът от простудни и вирусни заболявания и е време да помислим как да засилим имунната си система .

Научни данни за имунната система  при възрастните е че :

Изводите на много от изследванията в сравнение с по -младите хора  е  че, при възрастните е доста по вероятно да се развият инфекциозни заболявания. Остри респираторни заболявания, грип и особено пневмония ,са водеща причина за смърт при хората над 65 години в световен мащаб. Никой не знае със сигурност защо това се случва, но някой учени отбелязват ,че този повишен риск колорира с намаляване на производството и възможността на Т-клетките да се преборят с инфекциите. В повечето случаи и  заключения се установява , че  при повечето хора след  65-годишна възраст се наблюдава слаба имунна система.

Влияние на храненето за подсилване на имунната система

Възрастните са склонни да ядат по-малко и по еднотипни храни. Така пренебрегват една от ключовите нужди за имунната система -нуждата от здравословна и разнообразна храна.

1.Правилно хранене. Това включва редовната употреба на:

* продукти от растителен произход ,съдържащи витамин С (лимони , портокали, нар ,киви, черна боровинка ,касис, чушки, шипка).

* продукти ,съдържащи витамин D (мляко ,яйца, риба).

* кисело мляко – То възстановява така наречените CD4 Т -клетки ,като стимулира имунния отговор, което е и първата защита срещу заболявания.

* храни ,съдържащи фитонциди (чесън , лук, евкалипт)-това са натурални антисептици ,които убиват вредните микроорганизми.

* пчелни продукти (мед , прополис , пчелно млечице).

Влияние чрез закаляване

Закаляването е също важен елемент за подсилването на имунната система. Взимането на студен душ е форма на стрес, на който организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Те действат до 48 часа. По тази причина закаляването трябва да бъде умерено. Препоръчително е всяка сутрин  вземане на  душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса.

Влияние чрез хигиена

* Миенето на ръцете често със сапун значително възпрепятства разпространението на вируси и бактерии между хора и повърхности.

* Редовно проветряване на помещенията ,в които живеете и работите.

* Използването на устройство за насищане на въздуха в помещенията с отрицателни йони.

Като завършек и не на последно място за имуностимулиращо действие е положителните емоции, здрав сън ,смях  и разходки из природата.