Факти за България

27 юни 2018
Факти за България

Интригуващи научни ,исторически и географски факти за България, които не са известни на голяма част от света.

България е единствената страна в Европа, която не е променяла името си от създаването си през 681г.

Най-старото златно съкровище в света е намерено в България -294 гроба са намерени 3000 златни предмета, датиращи от 6000 години.

Българската армия никога не е губила знамето си в битка.

Българската песен „Излел е Дельо Хайдутин“, изпята от Валя Балканска ,бе изпратена в космоса на борда на американската космическа сонда Voyager I ,като част от колекция от най-добрите културни артефакти в нашата цивилизация.

Джон Атанасов е физик и изобретател от български произход ,известен най-вече с изобретяването на първия електронен цифров компютър.

Lactobacillus Bulgaricus е бактерията, която дава уникалния вкус и консистенция на българското кисело мляко. Тя може да бъде намерена единствено в България.

Близо една трета от територията на България е покрита с гори.

Розите в България ,които се отглеждат в Розовата долина ,произвеждат 70-85% от розовото масло в света ,което е важна съставка в повечето парфюми.

Българите са първият народ ,използвал кирилицата веднага след създаването й през 9 век.

Българската православна църква е най-старата славянска православна църква.

Рилският кръст е дървен кръст със 140 микроскопични библейски сцени с участието на повече от 1500 фигури. Най-големият от тях е не по-голям от оризово зърно.

Първият боен полет в Европа е извършен от Българските въздушни сили по време на Първата Балканска война.

Стефка Костадинова печели скока на височина на Световното първенство в Рим през 1998г. със сензационни 2,09 метра, които и до ден днешен не е подобрен.

През 1976 ЮНЕСКО обявява древния български календар за най-точният в света.

Друг световен рекорд е притежание на българката Йорданка Донкова на 100м с препятствия.

Райна Касабова е пилот в Българските въздушни сили и първата жена в света, която участва във военен полет.

Кирилицата е създадена по време на Първата българска държава през IX век в Преславската книжовна школа от учениците на братята Св. Св. Кирил и Методий.

Създаването на дигитален часовник ,компютъризирана система за измерване на замърсявания, безжичен сърдечен монитор ,човекът  заслужаващ възхита за всичко това е българина Петър Петров, които е смятан за един от продуктивните изобретатели в света през втората половина на 20 век.