ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

27 апр 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

Първа помощ при инфаркт

Първата помощ при инфаркт е много важна, тъй като може да спаси живот на човека, преди да са пристигнали лекарите от Спешна помощ. Често хората нямат понятие какво трябва да направят в такива случаи. Понякога хората, претърпели инфаркт, умират заради липсата на информираност на околните, за това какво трябва да направят в критичната ситуация или от вцепеняващия ги моментен страх да се опитат да помогнат. Затова е изключително важно да можете да разпознавате симптомите на коварното заболяване.

Когато се окажете в близост до човек, който е претърпял инфаркт, не трябва да изпадате в паника и трябва да извършите действия, които да подпомогнат състоянието на болния. Първо се обадете на телефон 112 и обяснете детайлно какво е състоянието на пострадалия и къде се намира. Важно е да дадете максимално точен адрес, както и телефон за обратна връзка.

Сред най-честите симптоми на инфаркт са появата на интензивна и продължителна болка зад гърдите и в лявата половина на гръдния кош. Болката се усеща също така в лявото рамо, ръката и е много силна. При инфаркт се наблюдават световъртеж, изпотяване, гадене и обща слабост.

Според специалистите в началото на инфаркта се появява пристъп на интензивна и продължителна болка зад гръдната кост или от лявата страна на гърдите. Пациентите описват болката като пареща и все едно някои ги притиска отгоре с тежък предмет.

За да се осигури първа помощ е необходимо на първо място да не изпадате в паника. Преди пристигането на линейката задължително трябва да облекчите дишането на пациента като премахнете и разхлабите стегнатите дрехи. Важно е болният да може да диша добре. За тази цел трябва да се свалят тесните дрехи или да се разкопчаят. Той трябва да се сложи да легне, но така, че горната част на тялото му да е по-високо от долната, за да не се натоварва сърцето. Осигурете свеж въздух като отворите прозорците.

При случай на сърдечен удар е важно периодично да се проверява кръвното налягане и честотата на пулса – на всеки 5-7 минути. Ако кръвното налягане е нормализирано може да се даде на пациента нитроглицерин, който да се постави под езика. В случай, че кръвното налягане рязко спадне, нитроглицеринът няма да помогне. На пациента може да се даде да сдъвче и таблетка аспирин. Аспиринът се разтваря в кръвта и подобрява обмяната не веществата на сърдечния мускул.

В случай на отсъствие на съзнание, дишане и пулс, пациентът трябва да се постави на пода и моментално да се започне реанимация. Трябва да направите кратък удар с юмрук в областта на гръдната кост. Изкуственото дишане също е задължително. На всеки 15 удара на сърцето трябва да се направи вдишване и издишване. Проверявайте пулса, ако той не се появи действието се повтаря.

Препоръчва се да се прави на пострадалия масаж на сърцето и изкуствено дишане. На всеки 15 натискания в областта на сърцето се правят две вдишвания и издишвания и се проверява за пулс. Ако не се появи пулс, процедурата се повтаря. Такъв масаж се прави само върху твърда равна повърхност.