Добре е да сте информирани ! Промените на тялото през 10 г.

26 мар 2019
Добре е да сте информирани ! Промените на тялото през 10 г.

Добре е да сте информирани!

Как се мени тялото на всеки 10 години!
В зависимост от възрастта в човешкия организъм на всеки 10 години настъпват неизбежни промени. На някои определени им личи ,на други пък ,трудно се забелязва. Нещата зависят не само от гена, а и от начина на живот ,храната, грижата за тялото и душата, физическата активност. Но все пак с годините тялото и органите вече не са същите .Това е разликата между „млад“ и „младеещ“.
Как ни променя всяка декада
От 20 до 30 години-в периода от 22 до 26 год. скелетът спира да се развива ,но за укрепване на костите все така са нужни витамин D и калций. Забавя се обмяната на веществата ,затова трябва да внимаваме какво ядем, да ограничим сладките неща и да следим индекса на телесната маса – показател за определяне на здравословното тегло и за диагностициране на затлъстяване и недохранване.
От 30 до 40 години-в тази възраст кръвоносните съдове постепенно губят еластичност повишава се кръвното налягане ,спада тонусът на мускулите и на човека са необходими повече физически упражнения и спорт. Намалява масата на костите и те стават по-крехки, костната тъкан се уплътнява.  Ако водите заседнал и неподвижен начин на живот, мускулните влакна се топят и се заместват от мазнини.
Това е най-успешният период в интелектуалното развитие: човек има повече опит и знания ,по-рядко се поддава на хормоналните атаки. В тази възраст при мъжете и жените започват да се появяват бели коси заради намалената активност на меланин. Протеините колаген и еластин губят влага и се разрушават под въздействието на ултравиолетовите лъчи и нови почти не се произвеждат.
От 40 до 50 години-около петото десетилетие човешкият организъм мозък губи ежедневно до 10 000 нервни клетки и 1-2 процента мускулна маса годишно. У жените значително се понижава нивото на естрогена и в резултат на това се повишава кръвното им налягане. Заради забавяне в обмяната на веществата активно се трупат мазнини, особено в областта на корема и талията. Ако не сте се хранили правилно и добре предишните години ,може да започне износване на костите и ставите. Именно след 40-те у някои зрението значително се влошава.
От 50 до 60 години -в тази възраст рискът от нарушения в работата на стомаха и червата става висок. Някои развиват очно перде и дегенерация на ретината. Около 60-те започват се забавя познавателните способности и се влошава паметта. Тогава към храната може да се добави продукти за съхраняване на зрението и паметта.
От 60 до 70 години-човек по-трудно различава миризми, вкусове, и даже промяната на температурата. Някои мръзнат в жеги, други не усещат студ. Към 70-те год. гласът се изменя заради постоянно напрежение и разтягане на тъканите на ларинкса. Важно е да се продължи да се следи състоянието на сърцето, да се ходи на редовни изследвания и да се внимава с теглото. Физическата активност може да се снижи и замени с дълги разходки.
От 70 и нагоре -у хората на тази възраст процентът подкожна мазнина намалява ,бръчките стават по-дълбоки и видими ,а кожата суха и отпусната. Възстановяването на тъканите се забавя ,драскотините и раните зарастват по-бавно. Косата изтънява и пада, губи пигмент. Над 70 са разпространени болестите на костите и ставите ,а мускулите атрофират дотолкова, че човек бързо се уморява даже при леко физическо натоварване. Спадат функциите на дихателната, храносмилателната и сърдечносъдовата система, страдат зрението, слухът, обонянието, осезанието. Със старостта идват и тревогата, песимизмът, депресията, безсънието. Затова въпреки многобройните физически проблеми в този период на живота е много важно да се запази доброто настроение и позитивната нагласа.  А и да не забравим че всеки организъм е индивидуален и различно понася промените.