Добре е да сте информирани ! Топлинен обрив

23 юли 2021
Добре е да сте информирани ! Топлинен обрив

Добре е да сте информирани!
Какво представлява топлинният обрив?

Топлинният обрив представлява болезнен обрив, който често се появява при влажно или горещо време. Обривът се среща при всички възрастови групи и обикновено се причинява от запушване на потни жлези поради прекомерно количество пот, като потта не може да излезе на повърхността на кожата и се натрупва под нея.

Топлинният обрив може да се появи на всяка част от тялото, включително лицето. Обикновено състоянието възниква в горещи и влажни дни, когато потта остава в контакт с кожата за дълги периоди от време.

Обривът обикновено отминава сам, но има възможности за лечение и домашни средства, които могат да ускорят заздравяването на кожата. Лечението се различава в зависимост от това дали обривът засяга бебета или възрастни.

Как изглежда топлинният обрив?

Топлинният обрив може да бъде разделен на три категории – милиариа кристалина (miliaria crystallina), милиариа рубра (miliaria rubra) и милиариа профунда (miliaria profunda).

Милиариа кристалина

Това е най-лекият вид топлинен обрив и е по-често срещан при деца и бебета, отколкото при възрастни. Възможно е да не предзивика сърбеж или парене и малките подутини по кожата може да имат нормален цвят. Подутините са изпълнени с пот и може се спукат. Топлинният обрив при деца понякога може да изглежда като бебешко акне.

Милиариа рубра

Милиариа рубра е състояние, по-често срещано при възрастни, отколкото при деца и причинява зачервени, сърбящи подутини по кожата. Засегнатата област също може да изглежда възпалена, защото под повърхността ѝ се натрупва пот.

Милиариа профунда

Милиариа профунда се счита за най-тежкият вид топлинен обрив. По-често се среща при възрастни, отколкото при деца или бебета. Той произвежда големи, плътно изпъкнали подутини по кожата и подутините могат да се почувстват жилави или твърди.

Какви са другите придружаващи симптоми при топлинен обрив?
В допълнение към обрива по кожата, който често прилича на струпване на малки пъпки, може да възникнат и други симптоми, свързани с топлинен обрив. Те включват:

Зачервена, възпалена кожа;

Кожа, която се усеща затоплена на допир;

Сърбеж и парене на засегнатата област

Възможностите за лечение на топлинен обрив при възрастни

Носенето на шапка с лента, осигуряваща абсорбиране на изпотяването, която ще изтегля влагата и потта;

Вземане на душ с хладна или студена вода за премахване на потта от лицето и тялото и охлаждане на кожата;

Ако средствата за домашно лечение не действат или симптомите на топлинен обрив се влошават при поява на следните симптоми, е необходимо търсенето на медицинска помощ:

Висока температура;

Възпалено гърло;

Обрив, който изглежда инфектиран;

Гной;

Обрив, който се задържа повече от седмица