Добре е да сте информирани !Супервъзрастните

22 яну 2021
Добре е да сте информирани !Супервъзрастните

Добре е да сте информирани!
 
СуперВъзрастните -необяснимият феномен

Много възрастни хора имат подобно интелектуално представяне като това на 20-годишните. По някаква причина ,която науката все още не разбира, мозъкът им се влошава много по-бавно от нормалното.
Света на СуперВъзрастните е много интересен .
Те са специални хора, които се противопоставят на онова , което науката винаги ни е казвала са стареенето на мозъка.
Това са индивиди между 80 до 90 годишни с когнитивна функция, равна или дори по-добра от тази на много по-младите.
Нито един орган в цялото човешко тяло не се променя повече от мозъка през целия ни живот. От раждането до зряла възраст той умножава своите способности и функции. Но, разбира се , започва да старее в даден момент. Това обаче не случва при супервъзрастните. Тези хора поддържат паметта си непокътната и напълно функционираща до много напреднала възраст. Защо се случва това? Как мозъкът на някои възрастни хора се противопоставя на времето и остава млад?
Нормалното стареене на мозъка зависи от много фактори. Ето защо не е възможно да се установи определена възраст за този тип процес. Обикновено, когато хората навършат 60 години, мозъкът им претъпява промени. Това обаче се влияе и от начина им на живот. Самото стареене може да започне по-рано от това.
Какъвто и да е случаят, от 40-годишна възраст мозъкът започва да се „свива“ със скорост от около пет процента годишно. От навършването на 70 години този процес се ускорява още повече. Основните промени, които се случват в мозъка, са:
- Намаляване церебралната маса. Има контракция във фронталния лоб и в хипокампуса. Това обикновено се случва на 60 или 70 години.
- Изтъняване на външната повърхност на браздата. Това  забавя мозъчната обработка.
-Намаляване на миелина ,което се отразява на бялото вещество. Това забавя когнитивните функции.
- Намаляване на активността на невротрансмитерите. Това води до намаляване на паметта и способността за учене. Предразполага и към депресия.
Всичко това са нормални процеси, които заедно с намаляването на остротата на сетивата ни означават , че нашето обучение, обработка на информация и памет не работят по същия начин. Феноменът на супервъзрастните
От изследване, проведено сред възрастните хора, експерти стигат до извода, че някои възрастните хора поддържат мозъка си в много по-младо състояние от своите връстници. Те обаче не знаят защо. Това, което знаем, е , че тези хора са в състояние да отговорят на тестове за памет и познание , както би го направил човек на 20-годишна възраст. Експертите също така са установили , че по някаква причина мозъкът им остарява с много по-бавни темпове.
Според научни изследвания скоростта на свиване на мозъка при супервъзрастните е само един процент годишно и че мозъкът им започва да се свива едва на 70-годишна възраст. Изследванията разкриват, че мозъкът им е по-плътен и показва малко признаци на стареене в напреднала възраст.
Изследванията също така показват, че много супервъзрастни хора са водили подобни модели на живот. Като цяло значителен брой от тях спортуват често , участват в интелектуално стимулиращи дейности, водят активен социален живот и спят добре. Много от тях  също се
хранят здравословно. За момента супервъзрастните остават прекрасна загадка.