ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

21 дек 2016
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ПРЕВЕНЦИЯ НА ВИСОКО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ

Високото кръвно налягане е основен рисков фактор  за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания, инсулт и сърдечна недостатъчност. Високото кръвно налягане е особено опасно, тъй като често не дава предупредителни признаци или симптоми. Може да разберете, че имате високо кръвно налягане, като редовно измервате кръвното си. Ако то е високо, може да предприемете мерки за понижаването му. Ако кръвното Ви налягане е нормално, може да следвате съветите по-долу за предотвратяване на покачването му.

Промените в начина на живот са от съществено значение. Воденето на по-здравословен начин на живот може да помогне да запазите кръвното си налягане в нормални граници и да намалите риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Превенцията на високо кръвно включва:

Поддържане на здравословно тегло

Наднорменото тегло увеличава риска от развитие на високо кръвно налягане с 2 до 6 пъти, отколкото ако теглото е нормално. Загубата на тегло е една от най-ефективните промени в начина на живот за контролиране на кръвното налягане. Дори малка загуба на тегло може да допринесе за предотвратяване и лечение на високо кръвно налягане. Поддържане на здравословното тегло е от съществено значение за състоянието на целия организъм.

Редовна физическа активност

Физическата активност може да Ви помогне да поддържате здравословно тегло и понижаване на кръвното налягане. Хората, които практикуват редовна физическа активност, имат по-нисък риск от развитие на високо кръвно. Дори леки дейности, ако се извършват всеки ден, могат да помогнат за превенция на хипертония.

Здравословен хранителен режим

Здравословен хранителен режим, който е богат на пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти и е с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол, допринася за превенцията на високото кръвно налягане.

Намаляване на приема на сол

Често, когато хората с високо кръвно налягане намаляват консумацията на сол, кръвното налягане намалява.  Намаляване на приема на сол също така предотвратява покачване на кръвното налягане.

Отказване на тютюнопушенето

Всяка една изпушена цигара временно повишава кръвното налягане в продължение на много минути, след като приключите. Тютюнопушенето и излагането на пасивно пушене има много ефекти върху сърдечно-съдовата система и здравето като цяло. Тези ефекти включват мастни натрупвания в артериите, няколко вида рак и хронична обструктивна белодробна болест (белодробни проблеми). Атеросклерозата (натрупване на мастни вещества в артериите) е главен фактор за високия брой на смъртните случаи от тютюнопушенето. Много проучвания подробно показват доказателства, че пушенето на цигари е една от основните причини за коронарна болест на сърцето, която води до инфаркт. Отказването на тютюнопушенето ще намали риска от сърдечни заболявания и ще подобри цялостно здравето Ви.

Ограничаване на консумацията на алкохол

Алкохолът може потенциално да понижи кръвното налягане с 2 до 4 mm Hg. Но този ефект се губи, ако се приема прекалено много алкохол. Приемът на твърде много алкохол може да повиши кръвното налягане. За да помогнете за предотвратяване на високото кръвно налягане, ограничете консумацията на алкохол. Това се препоръчва за поддържане на здравословно състояние като цяло.

Ограничаване на прием на кофеин

Ролята на кофеина за кръвното налягане все още е неясна. Кофеинът може да повиши кръвното налягане с 10 mm Hg при хора, които рядко го консумират, но ефектът не е толкова силен при индивиди, които редовно консумират кафе. Въпреки че въздействието на редовен прием на кофеин не е ясно, съществува възможност за леко повишаване на кръвното налягане.

Намаляване на стреса

Хроничният стрес е важен фактор за високо кръвно налягане. Може да повиши кръвното налягане и с течение на времето може да допринесе за развитие на хипертония.

 Достатъчно сън

Дългосрочното лишаване от сън е свързано с повишаване на кръвното налягане и повишен риск от високо кръвно налягане. Опитайте се да си осигурите достатъчно сън, който е полезен и цялостно за здравословното Ви състояние.

Прием на определени хранителни вещества

Прием на определени хранителни вещества също може да помогне за предотвратяване на високото кръвно налягане:

Калий

Консумацията на храни, богати на калий, ще помогне в профилактиката на високото кръвно налягане. Много плодове, зеленчуци, млечни продукти и риба са добър източник на калий.

Калций

Популации с нисък прием на калций имат висока честота на високо кръвно налягане. Въпреки това, не е доказано, че приемът на добавка с калций ще предотврати високо кръвно налягане.

Млечните храни, като нискомаслено мляко, кисело мляко и сирене, са добър източник на калций.

Магнезий

Диета с ниско съдържание на магнезий може да допринесе за покачване на кръвното налягане. Но лекарите не препоръчват прием на допълнително магнезий в помощ на превенцията на високото кръвно налягане - количеството, което се получава при здравословно хранене, е достатъчно. Магнезият се съдържа в пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, ядки, семена, бобови растения. 

Рибено масло

Вид мазнини, наречени омега-3 мастни киселини, се съдържат в мазните риби, като скумрия и сьомга. Големи количества рибено масло могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане, но ролята на рибеното масло в превенцията е неясна. 

Чесън

Има известни доказателства, които предполагат ефекта на чесъна в понижаването на кръвното налягане, в допълнение към подобряване на нивото на холестерола и намаляване на риска от поява на някои видове рак. Необходими са повече изследвания за пълна оценка на потенциалните ползи за здравето на чесъна.