Добре е да сте информирани ! 21 Ноември - Ден на християнското семейство (Въведение Богородично)

20 ное 2020
Добре е да сте информирани ! 21 Ноември - Ден на християнското семейство (Въведение Богородично)

 

За този ден има и поверие, че предвещава какво ще е времето през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието - слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

На 21 ноември Българската православна църква, отбелязва празника Въведение Богородично. Един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква, от 1929 година този празник се чества и като Ден на християнското семейство и на православната младеж. Според православната традиция на този ден е въведена в храма, от своите родители, 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Въведение Богородично.

Затова се счита, че на този ден цялото семейство трябва да влезе в храма и да отдаде почит на всички християнски добродетели. Защото семейство е свято! В него всички трябва да бъдат щастливи – децата да бъдат обичани , да бъдат прегръщани, да се радват на любовта на своите родители, но и да бъдат добри, отговорни и толерантни.

Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Чрез всички тези, превърнали се в традиция, ритуали в деня на Християнското семейство се цели затвърждаване на силната семейна връзка между поколенията от една кръв. Възпитават се добродетели и морални ценности. Защото „Християнското семейство е Ноевият ковчег в потопа на живота". То е школа за здрави семейни добродетели – любов, мир, трудолюбие.

Семейството е спойка. Особено днес. В този забързан, интернет-свят, който отчуждава членовете на семейството. Точно днес, в тия трудни времена – семейството е спойката. Точно днес трябва да търсим крепка сплотеност и топлина, дори и в най-дребните неща, защото това са най-скъпите, най-ценните човешки чувства. Та кой друг, ако не родителите ни, заслужават уважение и поклон, че са ни отгледали, възпитали и отдали любовта си, и кой друг, ако не децата ни, заслужават уюта и топлината на домашното огнище, независимо от това, че вече дори са поели своя път?!

Празникът Въведение Богородично – Денят на християнското семейство – е повод да отворим душите и сърцата си за повече доброта и любов, за повече усмивки и подадени с мир ръце, за да бъдем благословени – ние, домът ни, семейството ни !

Според народното поверие нощите от 14 (или от 11 ноември) до 21 ноември, наричани „Мратински нощи”, са много по-лоши дори и от „Мръсните дни”, защото през тях най-лесно човек може да се разболее.

Разрешено е риба , за тези които постят.