ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

20 юни 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Катаракта

Катарактата е замъгляване на обикновено прозрачната леща на окото. Когато се развива катаракта, лещата става като заскрежен прозорец и може да причини замъгляване на зрението. Лещата съществува за да фокусира светлината върху ретината, за да се получи ясно изображение. Когато се образува катаракта, лещата може да стане толкова непрозрачна, че светлината не може лесно да проникне към ретината. Често катарактата покрива само малка част от лещата и ако няма голяма загуба на зрение, няма нужда от отстраняването й. Но ако голяма част от лещата е засегната, зрението може да бъде значително намалено докато не се отстрани катарактата.

Видове катаракта

Има много видове катаракта. Повечето са причинени от промяна в химическия състав на лещата, което води до загуба на прозрачността й. Тези промени могат да бъдат причинени от стареене, наранявания, някои заболявания и състояния на окото, някои лекарства (особено стероиди) и наследени или вродени дефекти. Когато нормалния процес на стареене е причината за втвърдяването и помътняването на лещата, катарактата се нарича старческа. Това е най-често срещания вид. Тя може да се появи още на 40-годишна възраст. Нараняванията на окото могат да причинят катаракта на хора на всякаква възраст. Силен удар, пробождане, порязване, химическо изгаряне или много силна топлина могат да повредят лещата и да завършат с така наречената травматична катаракта. В зависимост от размера и местоположението на замъглените области на лещата, хората могат да бъдат наясно или не, че развиват катаракта. Ако катарактата е разположена върху периферията на лещата, може да няма промяна в зрението. Ако заоблачаването е в близост до центъра на лещата, обикновено намалява яснотата на зрението.

Симптоми

Общите симптоми при развитието на катаракта включват замъглено или удвоено зрение, чувствителност към светлина и блясък, които правят шофирането трудно, по-слабо възприемане на наситеността на цветовете и честа промяна в диоптрите на очилата. Колкото повече се развива катарактата, все по-силните очила вече не подобряват зрението. Зеницата, която нормално изглежда черна, може да претърпи забележими промени в цвета и да изглежда жълтеникава или бяла.

Поставяне на диагноза

Вашият доктор може да установи дали имате катаракта на базата на вашата възраст, анамнеза и симптоми. Също така може да бъде диагностицирана чрез разширяване на зеницата и преглед на очите. Трябва да бъде проведен тест за зрителната Ви острота, при който се използва специално табло за да се установи до каква степен е засегнато зрението Ви.

Лечение

Въпреки че някои хора с катаракта могат да подобрят зрението си, използвайки очила и контактни лещи, единственият начин за лечение е оперативна интервенция. Все пак, преди да се решите на операция, преценете дали наистина се нуждаете от нея, тъй като тя носи малък риск.

Операцията включва премахване на увредената леща и заместването й с изкуствена такава или носене на специални очила с голям диоптър, или контактни лещи.

Сегашните операционни възможности са следните:

- Екстракапсуларно премахване на пердето. Повечето катаракти или се премахват ръчно или чрез звукови вълни, насочени към лещата, които я разрушават на малки парченца, изсмукващи се след това чрез вакуум. Обвивката на лещата, която я заобикаля, остава непокътната.

- Интракапсуларно премахване на пердето. Премахват се както лещата, така и капсулата, която я обвива. След като се премахне лещата, тя се замества с вътреочна леща, контактни лещи или специални очила с много голям диоптър.

Превенция

Ако забележите някой от симптомите на катаракта, изброени по-горе, консултирайте се с офталмолог възможно най-скоро. Тъй като катарактата най-често е следствие от процеса на стареене, хора над 40-годишна възраст, които имат в историята на семейството си катаракти, трябва да преглеждат очите си периодично. Като цяло няма начин за да се предотврати възрастозависима катаракта на окото. Въпреки това, хора с диабет могат да подобрят зрението си чрез понижаване на кръвната захар. Въпреки че лекарите все още търсят начини за предотвратяване на развитието на катаракта, доказано е, че излагането на пряка слънчева светлина допринася за развитието на катаракта. Носенето на слънчеви очила с висока защита от ултравиолетови лъчи или шапка с широка периферия при излагане на слънце може да забави развитието на катаракта.  Въпреки, че катарактата е неизбежен проблем в нашия живот, не е задължително тя да причини постоянна загуба на зрението. Съвременните хирургически техники са извънредно надеждни и успешни, 90% от пациентите възстановяват голяма част от зрението си.