Добре е да сте информирани !

20 май 2020
Добре е да сте информирани !

Добре е да сте информирани!
 

Пет навика, с които да намалите риска от неврологични заболявания!


Човешкият мозък и централната нервна система са най-важните системи в тялото. За тях грижата е всекидневна. Така например, честата консумация на алкохол, тютюнопушенето, нездравословното хранене, изолацията, тревожността и стресът, могат да повишат риска от неврологични проблеми.

Хранете се здравословно

Начинът на хранене е от съществено значение за добро неврологично здраве. Тялото ни се нуждае от баланс на хранителните вещества, протеини, достатъчно количество здравословни източници на глюкоза. Ако имате дефицит на важни хранителни елементи, това най-малко би причинило главоболие, трудна концентрация, тъй като мозъкът функционира почти изцяло като използва глюкоза за гориво. Въпреки това, този важен орган се нуждае и от достатъчно цинк, холин, аргинин.

Следването на здравословен режим на хранене може да намали риска от образуването на съсиреци в мозъка, което да доведе до инсулт, до тежки неврологични увреждания.

Поддържайте мозъка си активен

Както всяка друга част на тялото, мозъкът също се нуждае от тренировка. Постоянното му ангажиране ни зарежда с повече умствена енергия, чувстваме се по-бдителни.

Добри навици, които го поддържат активен и намаляват риска от неврологични проблеми, са четене на книги, учене на нов език, настолни игри, решаване на ребуси.

Кажете „не“ на безсънието

Качественият сън е от съществено значение за нашето здраве. Когато не се наспиваме както трябва, тялото ни не може да се възстанови, а това допринася за редица здравословни проблеми. Недоспиването води до главоболие, не сме толкова ефективни в работата си. Нужни са ни около 6-8 часа хубав сън за добра мозъчна функция.

Бъдете активни

Заседналият начин на живот в комбинация с нездравословно хранене, имат пагубно въздействие върху мозъка. Доказано е, че редовната физическа активност има положително влияние върху паметта и концентрацията, обработката на информация. Спортуването е необходимо за вашето неврологично здраве, но и за различни други телесни системи.

Поддържайте здравословни социални контакти

Хората са социални създания. Липсата на социализация и усамотението могат да навредят на цялостното ни психично здраве, а мозъкът поддържа своята активност и при контакти с други хора. Ето защо, не спирайте да се обграждате с хора, които ви карат да се чувствате приятно.