НЕМСКА КУЛИНАРИЯ

19 ное 2018
НЕМСКА КУЛИНАРИЯ

Добре дошли в рубриката „Немска кулинария“

Храната винаги е заемала важно място в немската култура. Немската кухня е всичко друго, но не и диетична. Висококалорична и разнообразна, в нея има от всичко по много. Типичното дневно меню в Германия може да включва от 2 до 7 ястия. Обикновено съдържа предястие (Vorspeise), супа (Suppe), основно ястие (Hauptspeise) и десерт (Nachspeise). Немците са големи почитатели на бирата, виното и “Sekt” (вид пенливо вино)

Германците обожават да пият кафето си с торта или кейк. Немското кафе съдържа по-малко кофеин от австрийското и италианското. Много популярно  е и кафето “Bluemchenkaffee”.

Тук ще споменем някои прилики и разлики между кулинарните традиции в България и Германия.

Закуската е съвсем различна. Докато в България често се пие само кафе ,в немскоезичните държави континенталната закуска е задължителен елемент за деня. Към континенталната закуска спадат: достатъчно количество кафе или чай, няколко  филии хляб или дребни печива, масло, сирене, шунка или друг колбас ,мармалад , рохко сварено яйце.                                                                                                                                                                    
Обяда и вечерята са също различни. В България храненето започва първо със салата, супа и основно ястие и е съпроводено с разговори. На запад се яде супа, основно и евентуално десерт. Пият се безалкохолни напитки, бира или вино. Тук  храненето протича бързо, говори се малко .                                                                                                                                                         
Вечерята в Германия обикновено се състои само от „закуска“, съставена от сирене, шунка , салам, пушено месо и т.н.                                                                                                                             
Междинните закуски включват плодове и леки десерти, а следобед се пие кафе и сладкиш. По време на хранене в Германия  е учтиво да се държат и двете ръце на масата, без лактите да лежат върху нея. Освен това се смята за неучтиво да се остави храна в чинията.                                                               
Германците предпочитат говеждо и месо от дивеч (сърна ,елен, фазан). Това са меса бедни на мазнини и поради това по- здравословни от консумираното най-често в България свинското месо.                                                                                                                                                                           
Кнедлите не са обичайни за България, но в западната кухня са предпочитана гарнитура към основните ястия.                                                                                                                                                            
Хляб -тук съществува голямата разлика .В България , като и в много южни държави, предпочитан е белият хляб. На запад пък заедно с добрия бял хляб съществуват най -често вариации на по-тъмния хляб. Действително тук се прави превъзходен здравословен черен хляб с различни видове семена като добавка и вкусни дребни печива в най-различни вариации.                                                                                                                          Киселото мляко е традиционен български продукт. Неговата употреба прави кухнята ни по-лека от западната ,в която се използват продукти много по- богати на мазнини като бита сметана, заквасена сметана и т.н.

За възрастни и/или болни хора често е необходимо да се приготвя диетична храна, храна с малко мазнина, със заместители на захарта , с по-малко подправки или храна във вид на пюре. За предпочитане е да се готви свежа храна, само  в краен  случай замразени или други готови храни.