Добре е да сте информирани ! Не спорете с човек с деменция!

19 фев 2020
Добре е да сте информирани ! Не спорете с човек с деменция!

Добре е да сте информирани!

Не спорете с човек с деменция!

Деменция - това не е име на заболяване, а комбинация от симптоми. Най-често се причинява от болестта на Алцхаймер. На второ място е атеросклерозата на мозъчните съдове.

За съвременната медицина тези заболявания са все още нелечими, но има терапия, която може да помогне за коригиране на състоянието на възрастния човек.

Но знаем ли ние,  как да се грижим правилно за човек с деменция.

Ето някои полезни съвети, които ще подпомогнат грижите.

Спокойствие, само спокойствие

Най-важното, което никога не трябва да забравяте, е, че човекът не е виновен за това, което му се случва. За съжаление, такава участ може да застигне всеки от нас.

Често хората смятат, че възрастният човек им се подиграва, но в действителност това, разбира се, не е така. Това поведение е следствие от болестта, а не е проява на лош характер.

Високото кръвно подпомага появата на деменция.

И ако приемате неприятните и понякога досадни действия именно като последица от болестта, ще ви бъде много по-лесно да поддържате общ език.

Не спорете с него, опитвайки се да му докажете, че идеите му за света са погрешни. Това може да доведе до конфликти и прояви на агресия. Ще бъде по-добре, ако се опитате да разберете света на възрастния човек, вместо да го отричате.

Повече спомени

Тъй като краткотрайната памет отслабва по време на деменцията, отдалечените спомени стават важни, за да се поддържа психологическият баланс на човека.

Когато имате свободно време, отделете няколко минути на възрастния си роднина: дайте му възможност да споделя истории от вашето детство или младост, дори ако вече сте ги чували десетки пъти. И между другото, гмуркането в спомени намалява безпокойството.

Поощрявайте самостоятелността му

Ако възрастният човек  е диагностициран с деменция, не бива да го оставяте сам дълго време, тъй като той може да действа непредвидимо, да застраши себе си и околните.

Освен това с развитието на болестта възрастният човек ще се нуждае от все повече и повече помощ в ежедневните въпроси като готвене и хранене, хигиенни процедури и т.н.

В определен момент може напълно да загуби способността си да се справя с всичко сам и тогава ще се нуждае от постоянна квалифицирана помощ.

До този момент обаче позволете на болния човек да върши самостоятелно всички действия, които може да прави, дори и ако бихте могли да направите същото много по-бързо. С колкото повече неща се справя сам, толкова по-бавно ще прогресира болестта му.

Не реагирайте на конфликтни ситуации

Човек с деменция често се държи неподходящо по отношение на хората, които вижда най-често, дори ако някой друг го е разстроил. Не приемайте неприятните думи или действия лично и ще ви бъде много по-лесно да се справите със ситуацията.

Често използвани лекарства увеличават риска от деменция

За да запазите самообладание, използвайте този съвет: поемете дълбоко въздух и пребройте до десет. Продължете, докато не се успокоите и се съберете. Ако се страхувате, че може да кажете нещо излишно, излезте за кратко от стаята, изпийте чаша вода или подишайте чист въздух.

Говорете с възрастния човек. Кажете му, че макар да сте разстроен и обиден, все пак  ще се грижите за него.

Възвърнали емоционалния си баланс, опитайте се да елиминирате конфликта, например като превключите вниманието му към нещо друго.

Не забравяйте обаче, че интензивността на отрицателните чувства отслабва, ако намерят израз, и обратно, увеличават се, ако се игнорират. Опитайте се да го изслушате и повторете това, което сте чули, със собствени думи, така че чувствата му да бъдат разпознати и да може да премине към друга тема.

Между другото

Международната организация по проблемите на болестта на Алцхаймер и Кралският колеж в Лондон преди две години изготвиха съвместен доклад, в който се казва, че поне 46,8 милиона души по света страдат от тази болест. До 2035 г. тази цифра ще се удвои. А до 2050 г. тя ще е 131,5 милиона. Повечето пациенти ще бъдат в страни с нисък и среден доход.