Добре е да сте информирани! Остеопорозата

17 окт 2019
Добре е да сте информирани! Остеопорозата

Добре е да сте информирани!
Остеопорозата

Световния ден на остеопорозата , който се отбелязва всяка година на 20 октомври е целогодишна кампания и се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза.
Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86% риска от появата на следващи фрактури и от двата пола.
Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването ,тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури.
Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите ,при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени ,шийката на бедрената кост и китката.
Рискови фактори за поява на заболяването са :
-ранна менопауза /преди 45г./
-напреднала възраст /над 65г./
-недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д;
-продължително обездвижване;
-прекомерна консумация на кафе /повече от 3-4 кафета дневно/;
-тютюнопушене и системна алкохолна консумация;
-недостатъчен прием на белтъчини;
-наличие на определени заболявания -ендокринни ,ревматични, заболявания на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.
Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна възраст, когато се сформира костната маса на организма :
-Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен! Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти ,тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите;
-Повишете двигателната си активност /ходене, бягане, аеробика, танци и др./ физическите упражнения водят до заздравяване на костите Ви ;
-Прекарайте всеки ден поне 30 минути на слънце ,тъй като слънчевите лъчи достигайки до кожата, подпомагат производството на витамин Д организма ;
-Избягвайте прекомерната консумация на кафе ,алкохол и цигари;
Повишаване на осведомеността за специфичните рискови фактори, профилактика, ранна диагностика и лечение са в основата на ограничаване на остеопорозата и неблагоприятните последствия от нея.