Добре е да сте информирани ! Зачервявания под кожата!

17 яну 2020
Добре е да сте информирани ! Зачервявания под кожата!

Добре е да сте информирани!

Какво представлява кървенето под повърхността на кожата ?

Когато кръвоносен съд се спука ,известно количество кръв от него изтича, това може да се случи точно под повърхността на кожата. Кръвоносните съдове могат да се спукат поради много причини, но обикновено това се случва в резултат на нараняване.
Кървенето под повърхността на кожата може да се прояви като малки точковидни кръвоизливи ,наречени петехии (червеникави или лилави петна по кожата ,в резултат на увредени капиляри), по-големи плоски петна като пурпура(кръвоизлив с диаметър до 1 см) или подкожни хематоми(струпване на съсирена кръв под кожата).
Някои родилни петна могат да бъдат сбъркани с кръвоизлив под повърхността на кожата. Обикновено, при натискане на кожата , тя става бледа, а когато натискът спре, цветът й се връща в норма. Когато има подкожен кръвоизлив, кожата няма да бъде натисната на мястото на кръвоизлива.
Кървенето под повърхността на кожата често е резултат на незначително нараняване, но може и да е знак за сериозно живото застрашаващо състояние. При кръвоизлив в кожата ,който не е свързан с леко нараняване, е от значение да бъде потърсена лекарска помощ.
Какви са  честите причини за кървенето под повърхността на кожата?
*Травма;
*Алергична реакция;
*Автоимунни нарушения;
*Нежелани реакции от лекарства;
При какви заболявания се получава кървенето под повърхността на кожата;
*Болести на кожата;
*Вирусни инфекции ;
*Чернодробни увреждания;
*Нарушения в кръвоносната система;