Добре е да сте информирани ! Коледни пазари 2021 в Германия

16 ное 2021
Добре е да сте информирани ! Коледни пазари 2021 в Германия

Добре е да сте информирани!
Коледните пазари в Германия 2021г.- къде и кога!

Нищо не обявява официално началото на коледния сезон в Германия така, както празничните коледни базари. Ароматът на печени бадеми, гевречета и курабийки, сгряващият вкус на греяното вино

След като през 2020 г. те бяха отменени почти в цяла Европа заради усложнената ситуация с COVID-19, през 2021 г. те се завръщат триумфално.

Властите са решени да върнат празничната радост в германските градове, макар и с редица ограничения. Почти навсякъде ще се изисква носене на маска, социална дистанция, а на много места и ваксинационен сертификат или отрицателен тест. Организаторите на повечето събития предупреждават, че са възможни промени в движение, а при рязко влошаване на ситуацията с COVID-19, не е изключено и пълната отмяна на базарите. Засега обаче всичко изглежда оптимистично.

Ето  кои коледни базари ще се проведат в Германия тази година.

Коледни базари в Берлин
Кога: датите варират, повечето отварят в края на ноември

Коледните базари в германската столица са десетки и практически всеки площад и пешеходна улица се превръщат в празнична сцена за музиканти, артисти, пекари и творци. Берлин е дом на почти безброй коледни базари , вариращи от романтични до градски и дори скандинавски. Просто трябва да решите за какво сте в настроение.

Коледен базар в Дюселдорф
Кога: 18 ноември - 30 декември

В Дюселдорф има няколко локации с коледни базари, като дори само разходка из старата част на града ще е напълно достатъчно да ви настрои на коледна вълна. Базарът в Стария град е оформен в стила на старовремските къщи, има специален базар за ръчно изработени подаръци и украшения, както и Базарът на ангелчетата, който е с акцент върху празничната храна.

Коледен базар в Дрезден
Кога:
22 ноември - 24 декември

Дрезден се гордее с най-стария коледен базар в Германия, известен тук като Щрицелмаркт - тази година ще се проведе за 587-и път. Разположен сред бароковите къщи на стария Дрезден и с внушителната църква "Света Богородица" за фон, коледният базар на Дрезден е магическо място. Имате доста преживявания, които да отметнете, докато сте тук - да се повозите на огромната въртележка, да се снимате с гигантската лешникотрошачка, да участвате (поне като дегустатор) на Фестивала на щолена и да успеете да разгледате всички над 200 щанда с коледен разкош.
 

Коледен базар в Лайпциг
Кога:
23 ноември - 23 декември

Коледният базар в Лайпциг е сред най-старите - според историческите данни и провежда поне от 1458 г. Върви в комплект с магическа коледна гора, където децата могат да се срещнат с Дядо Коледа, а в центъра на града се разполагат над 300 коледни щанда, огромен коледен календар (над 800 кв.м) и 38-метрово виенско колело.

Коледен базар в Нюрнберг
Кога:
26 ноември - 24 декември

Тази година коледният базар на Нюрнберг ще бъде разпръснат на няколко градски площада, за да не се получава струпване на хора. Това няма да лиши посетителите от прочутата церемония по откриването, по време на която всяка година се рецитира едно и също стихотворение поне от 50-те години насам.

"Вие, мъже и жени, които някога сте били деца,

бъдете отново щастливи като деца!"

Коледен базар в Ерфурт
Кога
: 23 ноември - 22 декември

Това, че коледният базар в Ерфурт не е световноизвестен е световна несправедливост. В един от най-красивите средновековни градски центрове в Германия се разполага един от най-невероятните базари в цяла Германия. Тук сцената на Рождество е пресъздадена с дървени фигури в реален ръст, а коледната пирамида е висока 12 м. Всяка година се провежда и специализирано изложение за цветя.

 Коледен базар във Франкфурт
Кога: 22 ноември - 22 декември

Франкфурт може да е финансовата столица на Германия, но и тук коледният дух е жив. Отправете се към Рьомерберг, където сред традиционните къщи с геометрични фасади се разполага най-големият коледен базар в града. Освен фигурки, подаръчета и украшения, базарът е известен с кулинарната си част - карамелизирани ябълки, глювайн, най-различни видове наденички, изпечени на открит огън - оставете се носът ви да ви води.