ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

16 авг 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Добре е да сте информирани!

Грижа за възрастни хора.

Всеизвестно е мнението ,че възрастните хора са като малките деца -имат нужда от допълнително и специално внимание. Към тях трябва да се отнасяме с повече търпение и снизхождение. Грижата за възрастни хора изисква разбиране, толерантност, спокойствие. Налагането за гледане на болен възрастен човек е добре да се знаят особеностите на заболяването му, препоръчителен дневен режим, подходяща диета, схема на приемането от него лекарства и др.

Ето някои правила и полезни съвети при общуването и гледането на възрастен болен:

Не се опитвайте да ги промените и да ги поучавате. На тази възраст те не могат да се променят. Единственото, което може да се направи ,е да се приемат такива каквото са.

Важно е да се знае особеностите на заболяванията на болния и какви специфични нужди има той. Например, болните от диабет имат занижена чувствителност(поради увреждане на сетивните нерви),затова при тях е добре да се проверява температурата на водата при къпане или вана ,за да не се изгорят.

Организиране програма за всекидневно движение. В случай, че заболяването му не позволява излизане навън ,тогава е добре да се измисли домашно раздвижване-обиколки на стаята ,леки свивания и разпъвания на ръцете и краката ,масажи.

Не влизайте в конфликт с възрастни хора ,агресията при тях идва от недоволството. Добре е в такива моменти да не се обръща внимание на агресията им, а да се запази самообладание  и да се отклони вниманието им.

За възрастните е изключително полезно разговорите с тях, макар и кратки. Интереса към тях, за тяхното състояние ,техните нужди ги прави щастливи.

Възрастните хора са също като децата, уязвими и бързо се сърдят. Те няма да осъзнаят грешките си и причините за тях ,затова трябва да се прояви търпение ,да не им се повишава тон.

Прощавайте ,съчувствайте им ,но не ги съжалявайте.

Най-важното е да се отнасяте с много любов към тях.