Добре е да сте информирани ! Кожата и здравето ни!

16 юли 2020
Добре е да сте информирани ! Кожата и здравето ни!

Добре е да сте информирани!
По кожата се чете здравето ни!


Нашата кожа покрива около 2 квадратни метра и тежи между 4 и 10 кг. Тя е нашата бариера срещу външния свят ,но освен да ни пази, тя ни показва и какво се случва вътре в тялото ни.

Сърбеж
Когато кожата ни често е раздразнена и вечно ни сърби ,това може да е знак на екзема, псориазис, атопичен дерматит, алергии. Те често се проявяват заедно с видими следи по кожата. Силните сърбежи без никакви външни прояви обаче могат да са знак за бъбречна недостатъчност или проблеми с черния дроб, дори хепатит и цироза.  Затова ако страдате от тях често и продължително ,добре ще е да се направят изследвания.

Бели петна
Образуването на добре очертани светли петна по кожата най -често е симптом за витилиго, но може да е знак и за заболявания на щитовидна жлеза , надбъбречни жлези, задстомашната жлеза. Във всички случаи е необходима консултация с кожен лекар.

Прекалено суха
Сухотата може да е свързана най-вече с климатичните условия -вятър ,сухо време, студ, силно слънце , но също така с хормонален дисбаланс или заболявания като диабет ,бъбречна недостатъчност, проблеми с щитовидната жлеза. В много случаи обаче сухотата е просто знак за небалансирано хранене -липса на цинк, магнезий и витамини от групата Б. Следователно при суха кожа ,трябва да се променят навиците на хранене, да започнете редовно да нанасяте хидратантен крем .

Много бледа
При някои хора бледата кожа си е напълно естествена. Притеснителното е ,когато ставате все по -бледи с течение на времето .Това може да е симптом на анемия. Ако бледността се съчетава с вечна умора , задъхване при най-малкото усилие, задължително трябва да се направят на хемоглобина.
 

Прекалено топла или прекалено студена
Затоплянето и зачервяването на кожата е съвсем нормално, когато имате  температура, когато сте изложени слънце или сте до източник на топлина. Но, когато се появява без причина и се придружава от задъхване и топли вълни, може да е признак за хиперфункция на щитовидната жлеза. При такива симптоми е добре да се отърси ендокринолог.

Гъбички
Всеки от нас е страдал от гъбички ,но когато те станат рецидив -тоест появяват се най-малко четири пъти годишно ,тогава вече са знак за по -сериозно заболяване. Може да са признак за проблеми с имунитета или щитовидната жлеза и най-вече за диабет. Затова ,ако прекалено често се страда от гъбички по кожата , изследвания на кръвната захар може да се направят.

Жълтеникава
Жълтеникавата кожа винаги е причина да се посети лекар, защото това може да е признак за доста сериозни проблеми като хепатит , автоимунни заболявания, проблеми с черния дроб или жлъчката.
 
Синкава
Когато кожата ви започне да става синкава, това е знак, че до клетките не се доставя достатъчно кислород. Ако е засегнат голям участък от кожата ви, може да става дума за сърдечносъдови проблеми или с дихателната система. А ако кожата е синкава само на пръстите на ръцете и краката ,носа или ушите ,може да става дума за проблеми с оросяването .