Добре е да сте информирани ! Коледа по Еко стил...

13 дек 2019
Добре е да сте информирани ! Коледа по Еко стил...

Добре е да сте информирани!
Подготовката за празниците и Коледните подаръци по Еко стил ...

Коледните празници наближават -едни от най-красивите и обичани празници .Хората вече започват да се вълнуват , да изпадат в трескаво очакване, а цялостната еуфория е свързана най -вече с пазаруване и консумация.
Всички ние много харесваме подаръци ,но дали е добра идея да подаряваме нещо ,което нашите близки и приятели само ще се чудят какво да правят? И реално допринасяме за стесняване на пространството в шкафа или жилището ,ако сме се престарали.
 А дали се замисляли колко опаковъчна хартия, панделки и допълнителни окраски се изхабяват по време на празниците ? Колко коледни картички отиват на боклука, без да бъдат рециклирани, броят на изсечените коледни дръвчета ,тоновете храна, които се изхвърлят? Ако вземем под внимание фактите -а именно населението на Земята около 7.7 милиарда ,както и че в голяма част от държавите по света празнуват Коледа и Нова година -цифрите ще бъдат наистина фрапантни.
Всичко това за съжаление оказва влияние върху и без това крехката екологична обстановка.
С оглед да запазим празничното настроение във връзка с предстоящите празници , а даже и да го подсилим , да споделим някои варианти и идеи за празничните дни.
*Да потърсим подаръци с Еко насоченост -такива ,които са изработени от рециклирани материали на Коледните базари /които все повече добиват популярност/могат да се намерят хубави предложения.
*Сами да изработим подаръци – това не е за всеки, разбира се ,не всички сме сръчни като нашите баби , които навремето ни подаряваха терлици и коледни пуловери ,оплетени от тях.
И все пак, можем да проявим творчество -познавайки хората, на които искаме да направим подарък за Коледа, със сигурност бихме могли да измислим нещо. В днешно време домашно приготвяни неща са за предпочитани, отколкото купени. Затова домашни Коледни сладки и сладкиши или мезенца както и питиета доста ще се харесат.
*Опаковките  и картичките -наистина ли е необходимо да опаковаме? Ако все пак държим на това -защо да не се разровим из шкафовете -старите вестници и списания биха могли да са забавни опаковки. За картичките –„направи си сам модел“ пак би могъл да е доста забавен метод ,а защо да не се възползваме от компютърните технологии и да изпратим картичка по имейл, или през някой  от всичките приложения за съобщения, които използваме.
* Можем да помислим за алтернативни подаръци като например -билет за концерт или театър, вечеря в любим ресторант, посещение на забележителност и др. Подаръчните ваучери са доста добра опция ,като почти фирми предлагат и опция в електронен вариант.
*Ако за семейството е наистина важно да има живо коледно дръвче -добре е да се избере  такова, което после да може да се засади. Може също така да се провери в местен зоопарк дали имат нужда от дръвчета. Навярно във всеки един дом ще се намери доста материал за алтернативното Коледно дръвче, и това може да превърне в една много сплотяваща семейна задача;