ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

13 фев 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ПРЕВЕНЦИЯ НА АЛЦХАЙМЕР

Въпреки, че медицината все още не разполага с категорични доказателста за превантивни мерки, гарантиращи 100-процентово предотвратяване на възможността от поява на болестта на Алцхаймер или друга форма на деменция, специалистите са единодушни, че здравословна диета, физически и умствени упражнения, както и активния социален живот могат да намалят риска от развиване на деменция или друго когнитивно нарушение. Както самото заболяване протича по различен начин при всеки човек, така и превенцията има различен резултат и ефективност, тъй като от значение са и ред други фактори като наследственост, наличие или отсъствие на други заболявания и т.н.
Как да се храня, за да намаля риска от деменция?
Изследванията показват, че здравословната диета може да намали риска от развитието на болестта на Алцхаймер. Наблягайте на богата на диетични фибри, сезонни плодове и зеленчуци, пълнозърнест хляб, ненаситени мазнини, богати на калции и магнезий храни. Избягвайте храните с високо съдържание на холестерол, наситени мазнини, захар, пържени и мазни храни, прекалената употреба на сол.
Набавяйте си нужните количества витамини В12, С и Е като силно препоръчително е те да идват от естествени източници, а не толкова от хранителни добавки.
Здраво тяло – здрав ум
Започването и поддържането на редовна физическа тренировка е може би най-трудната част от поддържането на мозъка и ума ни здрави, гъвкави и активни през целия живот. Тук ключът е постоянстовото, а не прекомерна физическа натовареност или отделяне на твърде много време. Достатъчна е лека, но постоянна тренировка, съобразена с личните ни предпочитания, стига да и отделяме все пак достатъчно време – 20-30 минути дневно, или 2-3 пъти седмично по час-час и половина.
Упражненията трябва да работят в две насоки – да стимулират дейността на сърдечносъдовата дейност – например плуване, тичане, колоездене и да засилва мускулите – фитнес, вдигане на гирички, коремни преси и др. Много упражнения работят и в двете посоки едновременно.
Занимания по йога или някакъв вид танц също са благоприятни, защото едновременно работят за физическата ни форма, но и разтоварват стреса, основен рисков фактор при ред заболявания.
Физическите упражнения имат превантивен ефект срещу Алцхаймер и други деменции, защото подобряват кръвоснабдяването на мозъка и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Също така редовната физическа тренировка помага за поддържането на добър хормонален баланс и стимулира отделянето на химическите вещества, необходими за здравето на мозъчните клетки.
С трениран ум трупаме “резерв” от памет за старини.
Изследванията показват, че при хора, владеещи повече от два езика, рискът от появата на болестта на Алцхаймер или друг вид деменция е по-малък. Изобщо рискът спада с активна мозъчна тренировка, единодушни са специалистите. Причината: засилват се връзките между мозъчните клетки и се увеличава способността на мозъка да създава нови връзки, въпреки че с напредване на възрастта част от мозъчните ни клетки могат да умрат. В науката това явление е познато като “когнитивен резерв” и най-общо означава следното: хора с по-голям резерв от неврони и по-развити , могат да понесат известни мозъчни изменения, без проявени симптоми. Активната мозъчна и социална дейност подпомагат изграждането на нови връзки между клетките в мозъка. Тези нови връзки създават буферна, който може да компенсира загубата на паметта при появата на деменция. Колкото по-голям е този буфер, т.е. колкото повече когнитивен резерв имаме или колкото повече сме тренирали и развивали ума си, толкова по-дълго време мозъкът ни може да компенсира загубата на паметта при настъпващата болест на Алцхаймер или друга деменция. С други думи, колкото повече използваме мозъка си, толкова повече увеличаваме шансовете да избегнем симптомите на загуба на паметта.
“Човек се учи докато е жив” е здравословният подход, който може да ни предпази от загуба на паметта в напреднала възраст. Да внасяме нова информация, нови занимания и интереси в живота си, а не да се отпускаме в рутината, това ни съветват специалистите.
Дейности, които поддържат ума ни здрав и гъвкав:
-Учете нови неща
-Интересувайте се от нова за вас информация
-Четете
-Пишете – започнете дневник, създавайте стихове и т.н.
-Пъзели, кръстословици, судоко, шахмат и други стратегически игри
-Участвайте в дискусии, разисквайте теми заедно с други хора
Срещи със близки и приятели + разговори = по-малък риск от деменция
Активният контакт със семейството и по-широк кръг от приятели могат да намалят риска от появата на деменция. Здравият социален живот намалява депресията, която може да се появи в резултат на изолация. Също така общуването с повече хора стимулира връзките между мозъчните клетки. Съчетавайте посещение при приятел или разходка с любим човек в парка с дискутиране на интересна тема или с решаване на проблем. Друг начин да сте здравословно социално активни е да се присъедините към клуб по интереси, да помагате като доброволци в предпочитана от вас сфера, да ходите на екскурзии с повече хора и др.