ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

12 дек 2016
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

АТЕРОСКЛЕРОЗА

        Атеросклерозата е едно от най-често срещаните заболявания на нашето съвремие. Разпространението на атеросклерозата и свързаните с нея сърдечно-съдови болести (исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт) може да се сравни с епидемия, обхванала цивилизованите страни през XX и XXI век. 
Винаги се е смятало, че атеросклерозата поразява основно възрастните хора и че е неизменен спътник на старостта. Но това вече не е така. През последните години заболяванията, причинени от атеросклерозата се “подмладяват”, което е отражение на нездравословния начин на живот на съвременния човек.

        Атеросклерозата представлява общо съдово заболяване на организма, което е свързано с нарушение на мастната обмяна. Характеризира се с увреждане на големите и средните артерии, като се засягат предимно тези на сърцето, главния мозък, бъбреците, долните крайници, а също така гръдната и коремна аорта. 
        Атеросклерозата е процес на наслояване на масти по вътрешната стена на кръвоносния съд, в резултат на което стената му задебелява (образуват се т. нар. атеросклеротични плаки), артериалният лумен се стеснява и потока на преминаващата кръв намалява. Вследствие на това се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия орган. 
        Атеросклерозата обикновено започва още в млада възраст, като бавно и постепенно прогресира в продължение на много години.

        Редица анатомични, физиологични и поведенчески фактори се свързват с повишен риск за възникване на атеросклероза. Някои от тях са вродени, други придобити; някои се поддават на повлияване, а други – не. Рискови фактори за атеросклерозаса:Диабет/нарушен глюкозен толеранс;Дислипопротеинемия;   Тютюнопушене;Хипертония;Повишени нива на С-реактивен протеин;Напреднала възраст;   Мъжки пол;   Генетични дефекти – фамилна хиперхолестеролемия;   Наследственост – роднини от първа линия, прекарали инсулт, инфаркт.

          Болестната картина на атеросклерозата е твърде разнообразна. В зависимост от преимуществената локализация на атеросклеротичните изменения се различава атеросклероза на сърцето, главния мозък, гръдната и коремна аорта, долните крайници и бъбреците, с характерните за всяка една от тях симптоми: болка зад гръдната кост, често провокирана от физическо или емоционално напрежение, задух, сърцебиене, обща слабост и световъртеж; шум в ушите, намаление на слуха и паметта, главоболие, безсъние, нарушено равновесие в покой и при ходене; болки в мускулите при ходене; интермитиращо куцане (при продължително ходене), студени крайници, язви по кожата, а в тежки случаи – с атеросклеротична гангрена; артериална хипертония, а по-късно с напредване на болестта настъпва бъбречна склероза и бъбречна недостатъчност.

Профилактика

Хранете се здравословно като спазвате следните препоръки:
          1.Консумирайте и използвайте храни, които намаляват риска от развитие на атеросклероза:
                    • Плодове (пресни и сушени) и зеленчуци (най-малко 400 – 500 грама дневно). Те съдържат много вещества с антиоксидантно действие, които предотвратяват възникването на атеросклеротични изменения на съдовете (витамините С, Е и А, селен, цинк и други биоактивни субстанции).
                    • Риба - скумрия, сьомга, сардина, херинга и риба тон (поне 1 път седмично). Рибните мазнини са богати на специален вид полиненаситени мастни киселини (n – 3), които предотвратяват образуването на кръвни тромби и забавят процеса на нарастване на атеросклеротичните плаки.
                    • Пълнозърнести и други зърнени храни, бобови храни – съдържат влакнини, които намаляват общия холестерол в кръвта. и увеличените нива на “лошия холестерол” и на триглицеридите.
                    • Зехтин, бадеми, нерафинирани масла (слънчоглед, царевица, соя) и ядки - богати са на ненаситени мастни киселини, които намаляват холестерола в кръвта.
          2.Ограничете употребата на храни, които увеличават нивото на “лошия холестерол”, тъй като съдържат наситени мастни киселини и холестерол: тлъсти меса и колбаси; краве масло; млека и млечни продукти с висока масленост; яйчен жълтък, рибен хайвер, мозък, черен дроб.
          3.Избягвайте консумацията на маргарини, защото те съдържат т.н. трансмастни киселини, които повишават лошия холестерол в същата степен, както и наситените мастни киселини.
          4.Използвайте растителни мазнини за готвене. Не прекалявайте с пърженето, защото при него част от мазнината се поглъща от хранителните продукти, а така също под въздействието на кислорода във въздуха могат да се образуват окислени продукти на мазнините и други вещества, които благоприятстват атеросклеротичните и ракови процеси.
          5.Пийте по 2-3 литра вода и по една чаша червено вино дневно, защото те стимулират образуването на “добрия” холестерол.  Поддържайте здравословно телесно тегло, движете се поне един час дневно,откажете цигарите, ограничете консумацията на месо.
 Намалете психоемоционалния стрес– изградете положително отношение към живота, избягвайте конфликтите и неприятностите, използвайте алтернативи за освобождаване на напрежението – спорт, хоби, музика, почивка и други. 
Поддържайте нормално кръвно налягане - с горна граница до 130 mm живачен стълб и с долна - до 85 mm живачен стълб. Оптимално кръвно налягане е това, при което систоличното налягане е под 120 mm живачен стълб, а диастоличното – под 80 mm живачен стълб.
 Контролирайте стойностите на кръвната захар при наличие на диабет, лекувайте  своевременно (при необходимост, по лекарско предписание с медикаменти) повишените нива на холестерол в кръвта.