Добре е да сте информирани ! Ползи от морето

12 юли 2019
Добре е да сте информирани ! Ползи от морето

Добре е да сте информирани !

Здравословни ползи от морската вода

Една от любимите ни летни почивки е тази на море. Къпането в морето не само ни разхлажда, но и има редица ползи. Какви?
Засилва имунитета в морската вода се съдържат повече от 80 жизненоважни елементи, които се намират и в човешкото тяло, като минерални соли, микроелементи и аминокиселини. Но тя е богата и на живи микроорганизми, които произвеждат антимикробни и антибактериални вещества.

Човешкото тяло има естествената способност лесно да усвоява всички тези елементи. В действителност, морската вода съдържа почти същата концентрация на минерали и микроелементи като човешката кръвна плазма.

Ако ви предстои почивка на море, отдайте се на повече забавления във водата. За да ви убедим в нейните ползи, ще споделим и някои любопитни факти. Според исторически данни, морската вода е била използвана като лек още през 4 в. пр. н. е., също така Хипократ първи започва да използва термина „таласотерапия“ (терапия с морска вода) и е първият, който прилага подобно лечение.

Солта, която се съдържа в морската вода има редица ползи за здравето. Морската сол се използва в много видове масажи на тялото, тъй като спомага за елиминирането на токсините, действа като естествен ексфолиант, но и влиза и в състава на някои козметични продукти.

Друга полза от плуването в морска вода е, че тя има способността да помага на кожата по-бързо да се възстанови, когато е наранена. Водата може да подейства благоприятно и при случаи на атопичен дерматит, розацея, псориазис и екзема.

Морската вода значително подобрява текстурата на кожата, повишава нейната еластичност и облекчава възпаленията и кожните неразположения.

Ранните утрини край морето се препоръчват от специалисти. Морският въздух и морските изпарения в сутрешните часове, са богати на йодни съединения, които са мощни антиоксиданти и са изключително полезни. Кратката разходка на плажа по изгрев и вдишването на съединенията може да подобрят имунната система, функцията на щитовидната жлеза, а оттам и цялостното здраве. Един от най-приятните и лесни начини да подобрите кръвообращението си е като плувате в морето. Високата концентрация на минерали спомага за подобряване движението на кръвта, като същевременно помага да възстановите минералите в организма, които са били изчерпани поради външни или вътрешни фактори.

Почивките на море се препоръчват и на тези, които страдат от бронхит и синузит.

Стресът може да бъде причина за появата на редица физически и емоционални неразположения. За щастие морската вода може да ни помогне да балансираме и да подобрим своето състояние.

Когато тя е в енергия със слънчевите лъчи, спомага и за лечението на емоционални разстройства като депресия, нервност, тревожност, апатия и други. Всичко това се дължи на някои от елементите, съдържащи се в морската вода, които имат способността да стабилизират и поддържат в баланс нивата на серотонин, мелатонин и триптамин в мозъка.
От друга страна високото съдържание на магнезий в морската вода може ефективно да помогне за отпускането на мускулите и нервите и да подейства благоприятно при хора, които имат нарушения на съня.

Море, слънце и морски пясък възползвайте се !