ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

11 яну 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Хронични заболявания уязвими през зимата.

През зимата организмът е по -уязвим от настинки и грип. Но неразположенията през зимните месеци биха могли да бъдат и от по-широк характер ,особено ако страдате от някой от изброените тук заболявания ,важно е да обърнете внимание на здравето си ,за да намалите риска от усложнения.

АСТМА

Астмата е хронично заболяване ,което причинява възпаление на дихателните пътища, което от своя страна прави дишането трудно. През зимните месеци студеният въздух причинява стесняване на дихателните пътища, което може да усложни още повече симптомите на хората, страдащи от астма. При една вирусна инфекция симптомите на астма могат да се обострят. Тъй като през ниските температури навън  хората прекарват повече време на закрито и проветряването  на помещенията е намалена ,а тези ,които имат алергии към прах също могат да бъдат засегнати.

ДИАБЕТ

Диабетът е хронично състояние ,характеризиращо се с високи нива на кръвната захар ,което често води след себе си усложнения. През зимата нивата на кръвната захар биха могли да се променят . А и хората през студеното време са по-малко активни ,което при диабета  движението е особено важно.

СЪРДЕЧНО-СЪДОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Сърдечно -съдовите болести се изострят през зимния сезон. Те се повлияват от разликата между температурите навън и тази в затворените помещения. В такива дни хората често изпитват главоболие ,резки „скокове“ на кръвното и „прескачане“ на сърцето. Студът освен това свива кръвоносните съдове. При стесняването на кръвоносния съд налягането се повишава и тогава са възможни хипертонични кризи ,при хората с високо кръвно. При ниско кръвно налягане не се получават усложнения ,освен изтръпване на краката и ръцете.

АРТРИТ

Артрита също е хронично заболяване ,което причинява болка, скованост и подуване на ставите и понякога прави  движението затруднено. Въпреки малкото научни доказателства за това, че студеното време влошава състоянието на хората страдащи от артрит ,много от тях споделят, че техните стави са като барометър за лошото време. Намалената активност както и рискът от настинки и грип могат да направят болките и неразположенията по-силни изразени.

СИНУЗИТ

Има много причини ,които могат да направят неразположенията при синузит по -силно изразени .През зимата въздухът е не само по-студен ,но и по сух. Вирусните заболявания могат да предизвикат усложнения. Имунната система ще намали своите защитни сили, което повишава и вероятността от инфекции на синусните пътища.

Как да намалим риска от усложнения през зимата?

Да си останем при възможност физически активни и през студено време.

Да се обличаме с по-топли дрехи .

Страдащите от синузит да не пропускат зимната шапка.

Приемането на достатъчно витамини и минерали.

Редовното миене на ръцете, за да се избегне разпространението на микроби.

Хранене здравословно.