ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

10 май 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

10-ти май е обявен за Световен ден на физическата активност под мотото "Движението - това е здраве". Датата се отбелязва от 2002 година с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Призовават се страните-членки на СЗО всяка година да организират на национално и местно ниво разнообразни инициативи, насочени към популяризирането на физическата активност сред всички групи от населението.

Целта е чрез спорт и физическа активност да се ограничи действието на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

"Движението по въздействието си може да замени всяко лекарство, но всички лекарства в света не са в състояние да заменят движението" е казал още през XVIII век известният френски лекар Франсоа Тисо.

Физическата активност представлява всяко движение на тялото, при което мускулите се съкращават и метаболизмът се усилва.

Проучванията показват, че физическата активност и здравословното хранене са най-важните фактори за постигане на пълноценно здраве. Редовните физически упражнения допринасят не само за поддържане на нормално тегло, подобряване на физическото и психичното здраве, но и предпазват от редица заболявания. Хората, които са физически активни страдат по-рядко от коронарна болест на сърцето, високо кръвно налягане, мозъчен инсулт, остеопороза. Физическите упражнения подпомагат имунната система и намаляват риска от рак на дебелото черво, подобряват настроението и самочувствието.

Физическа активност не означава само и единствено упражняването на различни видове спорт. Това са всички видове физическа дейност – разходки, домакинска работа, градинарство, танци. Повишаване на физическата активност се постига чрез замяна на заседналия начин на живот с ежедневни физически упражнения.

Хората ,които водят заседнал начин на живот трябва да започнат с кратки физически натоварвания и с времето постепенно да увеличат продължителността ,честотата и интензивността. Възрастните хора, тези, с ясни заболявания, както и хора, водещи заседнал начин на живот ще усетят ползите ,когато започнат да бъдат по-активни. По -добре да се движите малко отколкото да не го правите изобщо.

Ползата от физическата активност и чудотворните ефекти са:
*по-ниска вероятност за инфаркт
*понижаване на кръвно налягане
*по-добър контрол на телесната маса
*по-нисък риск от диабет
*увеличава се здравината на костите
*по-нисък риск за развитие на депресия и тревожност
*увеличава се енергията