Добре е да сте информирани ! Кожни заболявания през зимата

10 яну 2019
Добре е да сте информирани ! Кожни заболявания през зимата

Добре е да сте информирани!

Кожни заболявания ,които се обострят през зимата

Кожата, като изпълняващ бариерна функция орган, се повлиява пряко от различни фактори от околната среда. Смяната на сезоните неименуемо оказва изразено в различна степен влияние върху кожната покривка. По този начин редуването на топлите и студените месеци повлиява и някои кожни заболявания -съответно с обостряне или подобряване на симптомите.
Основните фактори ,които въздействат върху кожата през зимните месеци ,са студеният и сравнително по-сух въздух, по-изразените температурни промени при придобиване на открити места и последващо влизане в топли помещения. Отношение има още влиянието на вятъра и замърсяването на въздуха. Всички тези фактори водят до значително изсушаване на кожата-намаляване на хидратацията й, поради нарушена водно-липидна защита. В резултат на това кожата става по-чувствителна и лесно ранима.
През зимата често се наблюдава обостряне на кожни заболявания като атопичен дерматит, екземи на ръцете и ходилата ,себореен дерматит на лицето и скалпа, както и псориазисът. Това влошаване на симптомите се свързва освен с ниската температура, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата ,защото тя е покрита с дрехи. През зимните месеци е налице и понижаване на защитните сили на организма. В този сезон зачестяват вирусните инфекции ,което допълнително изтощават организма. Студовата и зимната алергия също се появяват през студеното време. Но от медицинска гледна точка състоянието представлява студова уртикария. При хората ,които са свръхчувствителни към студа, при излагане на по-ниски температури се появяват обриви, сърбеж и зачервявания по откритите части на тялото. Характерно е ,че неприятните симптоми се появяват не веднага когато сме на студено ,а след няколко минутно затопляне. Симптомите обикновено отшумяват бързо, но е препоръчително при появата им да се потърси специалист ,който да установи дали това на истина е студова алергия и ако да -да се назначи адекватно лечение ,препоръчват специалистите.
Екземата представлява възпалително заболяване на кожата, причинено от различни външни или вътрешни причини. Минусовите температури предизвикват интензивно зачервяване на кожата и оточност при пациентите с екзема. Носенето на дрехи от изкуствени материи, вълна или мохер много често провокира обостряне на атопичната екзема. Невродермитите също се обострят. Тогава кожата става суха, лющи се, силно сърбяща е и зачервена ,появяват се и възпаления.
Препоръчва се грижата за кожата да включва достатъчна хидратация , не позволяваща изсушаване и последващо лющене. Това може да стане чрез подхранващи масла и кремове. Приемът на омега-3 мастни киселини също е от значение. Омега-3 се съдържа в лененото масло, орехите, яйцата, авокадото ,тиквата. Рязката смяна на температурата е стресова за кожата.