Добре е да сте информирани ! Разширени вени

08 фев 2019
Добре е да сте информирани ! Разширени вени

Добре е да сте информирани!

Разширени вени-причини и симптоми

Какво представлява заболяването и какви са основните му прояви?
Всъщност разширените вени са изява на т.нар. хронична венозна болест. Клинично се проявяват с тяхното разширяване, удължаване ,извиване и изпъкване над нивото на кожата. Те могат да се появяват в различни части на тялото ,но най-често засягат повърхностните вени на краката. Като основни симптоми са тежестта, болката по хода на вените и отоците по краката. Като основна причина за появата на разширени вени е вродената слабост на съединителната тъкан, която е част от структурата на венозната стена. Механизмът на появата на разширените вени е свързан с нарушената функция на венозните клапи , които са разположени във вътрешността на вените.  При дисфункция на тези клапи ,води до поява на разширени вени.
Честотата на заболяването е доста висока -разширените вени са едно от най-разширените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка ,което ги нарежда до социално значими заболявания като артериалната хипертония и захарния диабет. В България статистиката сочи ,че между 30-40% от жените и около 20%  от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест.
Разширените венозни съдове изглеждат тъмно лилави или сини на цвят, което се дължи на факта, че кръвта в тях е бедна на кислород. Те се усещат изпъкнали по повърхността на кожата и често са нагънати и извити. Може да се открият и т.нар. паяковидни (метличковидни) вени, които са по-малки и фини разширени съдове. Приличат на мрежа на паяк, от където идва и тяхното наименование. Разположени са предимно по краката, но се срещат и по лицето.

Начин за профилактика на заболяването -редно е да се спазва определен двигателен и хигиенно диетичен режим. Трябва да се избягва продължителното стоене в право или седнало положение с липса на движение.
Няколко полезни и практични съвети против появата на разширени вени – има определен набор от лесни и практични упражнения ,които могат да бъдат прилагани дори и в офис. Много просто за изпълнение упражнение например е повдигането на стъпалата на пръсти -поне 20-30 повторения. Хубаво е да се прави на всеки час-два ,особено от хора, които работят дълго на бюро и не се движат активно.  Друг полезен съвет е вечер, когато се гледа телевизия или чете да се повдигат краката на високо. Това са мерки ,които имат облекчаващ ефект, но все пак е важно да се отбележи, че при появата на разширени вени е редно да се консултирате  със специалист, защото само с упражнения, хапчета ,хранителни добавки ,кремове  и компресивни чорапи няма да реши проблема.
В интернет пространството и в медиите има доста заблуждаващи реклами на чудодейни хранителни добавки ,които уж лекуват разширени вени. Но истината е, че няма нито едно лекарство или добавка ,която да може да лекува вече появили се разширени вени. Добавките и лекарствата могат да имат единствено облекчаващ (в най -добрия случай),но не и лечебен ефект.
При съмнение за проблем с вените трябва да се потърси помощ от специалист- състоянието на вените невинаги е видимо и е редно да се потърси консултация с квалифициран специалист(ангиолог или съдов хирург), който да осъществи клиничен преглед и прецизна доплерова диагностика на венозната система. Доплеровото изследване е абсолютно безвредно и безболезнено. Именно чрез него се установява в коя част на венозната система има увредени венозни клапи, които са причина за появата на разширени вени в дадена област. Разпространена грешка е да се стартира лечение само на видимите разширени вени без да се направи прецизно доплерово изследване на венозната система ,защото по този начин се лекува само последствието, но не и причината.
При наличието на заболяването невинаги се стига до оперативна намеса- вече се прилага и в България световните практики за т.нар. „безкръвно“ лечение на разширени вени. При извършеното на тази процедура  се използва лазерна аблация и се слага  местна упойка при което пациентът е в пълно съзнание. Лечението е бързо ,ефективно и безболезнено ,без болничен престой ,като още на следващия ден пациентът може да се върне към ежедневните си задължения .