ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

07 дек 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

ПОДГОТОВКА ЗА КОЛЕДА В ГЕРМАНИЯ

В Германия коледният сезон започва от първата неделя на т.нар. Адвент. Адвент се нарича месецът преди коледа ,през който се извършва подготовката за празника. През Адвента въздухът се изпълва с благоуханието на щолен ,коледни сладки и греяно вино. Улиците и домовете са празнично украсени с традиционните сцени от Витлеемските ясли, къщички от меденки ,коледни венци, както и  с много блещукащи лампички и светлини, а по площадите се чува приятна музика и задушевна атмосфера от атрактивните коледни базари.

Приготовления в очакване на Коледа

Когато говорим за немските коледни традиции, няма как да пропуснем празничните приготовления по време на месеца преди Коледа, наречен Адвент. Тогава хората започват да се подготвят за предстоящия празник, да украсяват , да приготвят коледни вкусотии. Думата „Адвент“ идва от латинската дума „Adventus”,която означава „пристигане“. Първата неделя от Адвента бележи началото на Коледния сезон. Адвентът е съпроводен с доста символизъм и традиции, най-популярните ,от които са Адвент венците и календарите. Предполага се , че венците  са създадени през 19 век, за да помогнат на малките деца да отброяват оставащото време до Коледа. В тях се поставят 4 големи свещи ,които се палят последователно през всяка една от четирите недели от месеца преди Коледа. Обикновено всяка „нова“ свещ се запалва по време на семеен неделен обяд, което е  още един прекрасен повод семейството да се събере заедно.                                                                                                                                                                 Друг любим обичай от месеца преди Коледа е адвент календара ,който е свързан с нетърпението и очакването празника да дойде. Подарява се на близки и роднини и се среща във всевъзможни разновидности ,форми и дизайни. Най-често е в вид на малки кутийки или специално декорирани чорапчета. Те задължително са 24 на брой( за всеки един от дните до Коледа) и съдържат малки подаръци или лакомства. Изключително популярни и любими на децата са шоколадовите календари, които са  добре познати и в България. Освен шоколад календарите могат да съдържат чай, козметика или други дребни подаръци. Всеки ден от 1-декември до Бъдни вечер на 24-и декември се отваря по една кутийка от календара.

Коледните вкусотии

Месеца преди празника е и времето в годината ,когато цялото семейство се събира заедно и изживява духа на традициите .Важна част от семейните традиции през коледния сезон са грижливо пазените и предавани от поколение на поколение рецепти. И преди всичко това са рецептите за приготвяне на любимите на всички коледни лакомства като курабии, джинджифилови сладки, немски коледен щолен и много други.

 Коледен базар   -  Weihnashtsmarkt

Немските коледни базари са интересна атракция не само за германците ,но и за туристите. По традиция те се откриват в началото на месец декември и на тях присъстват характерните за празника украси -големи коледни дървета, елхови пирамиди и др. Неизменна част от коледния базар са многобройните павилиончета, отрупани с всевъзможни лакомства: курабийки, джинджифилови сладки, шоколад, печени бадеми и други коледни вкуснотии. Доброто настроение се поддържа от оркестри и хорове, които изпълняват коледни песни на живо. Посетителите могат да се насладят и на чаша греяно вино. То може да бъде бяло, червено или безалкохолно. Да посетиш коледния базар, където да се срещнеш с приятели , да пийнеш чаша хубаво вино, да похапнеш коледни сладки и да се насладиш на празничните песни, се е превърнало в задължителен елемент от коледните традиции в Германия.

Посещението в Германия през коледния месец е един от най-добрите начини да се опознае културата и традициите, да се усети приказната атмосфера ,която преобладава в немските градове до Бъдни вечер. При настъпването на Бъдни вечер и Коледа всички взаимно се поздравяват за празника.