ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ! ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА

07 ное 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ! ЗА СИЛЕН ИМУНИТЕТ БЕЗ ЛЕКАРСТВА

Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме обаче, дори когато спазваме здравословен хранителен режим, невинаги се оказва полезно за нас. Освен че ни бърка в джоба, често ни бърка и в здравето! Днес обръщаме специално внимание на имунитета – който особено през есенно-зимния период е особено податлив на отслабване. Обикновено разчитаме на хранителни добавки или лекарства, за да го оздравим, но ето че това може да се случи съвсем сигурно и по напълно естествен начин. Доверете се на природата и няма да сбъркате!

Ако искате да отдалечите сигурно честите настинки и грипове от себе си, само трябва да внесете някои малки промени в начина си на живот. Така хем ще се чувствате бодри и енергични, хем ще имате силен и здрав имунитет.

Знаете, че с всеки изминал ден имунитетът ни се изправя пред предизвикателствата на все по-нови и нови видове бактерии. Нарастващото замърсяване на въздуха и околната среда също повлияват негативно, разбира се. Затова е важно да залагате често на следните храни, когато целта ви е да засилите по естествен път силите на имунната си система:

Преминете на РИБА

Освен полезния фосфор, рибата е богата и на омега 3 мастни киселини, които са в особено големи количества – най-вече в по-мазничките и тлъсти видове риба. Те спомагат за ограничаването на някои клетъчни процеси и същевременно завишават защитните сили на организма.

Заложете на ЧЕРВЕНО

Ето ви малко ценни факти за червените продукти:

• Една чаша червено вино съдържа приблизително 1 милиграм ресвератрол (той се извлича от ципата на червеното грозде), вид естествен фенол, който предпазва от стареене на имунната система.

• Червените ябълки, червеният лук и червеното грозде, както стана ясно, попадат в тази категория и по естествен начин могат да допринесат за нашето здраве.

Направете РЕЛАКСИРАЩА ВЪЛНА

Стресът и имунната система са ваши врагове. Прекомерният стрес намалява защитните сили на организма, затова отделяйте малко време всеки ден за разтоварващи занятия – йога, спорт, слушане на приятна тиха музика, разходка сред природата. Колкото и натоварено да е ежедневието ви, винаги отделяйте поне по 30 минути на ден, в които да бездействате, да не се занимавате с нищо – както с тялото, така и с мислите си.

Колко е важен ЗДРАВИЯТ И СПОКОЕН СЪН

Липсата на пълноценен сън също води до намаляване защитните сили на организма. Опитайте се да си осигурявате минимум 7-8 часа сън всяка вечер. Това ще се отрази добре не само на външния ви вид, но и на здравето като цяло.

Най-важното: ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Физическата активност може да се отрази благоприятно на вашия имунитет. Доказано е, че хора, които правят упражнения и спортуват пет дни в седмицата, са по-малко податливи на настинки и грип.

Кажете С:

Това е една стара теория, която гласи, че Витамин С подпомага изграждането на повече клетки, борещи се с вредните микроби. Минималните нужни на организма количества Витамин С са 400 милиграма, които можем да си набавим чрез портокали, горски плодове, чушки или хранителни добавки, препоръчани от нашия лекар.

Кажете D:

Малко известен факт е, че дефицитът на Витамин D може да понижи имунитета. Уверете се, че приемате достатъчни количества от него чрез храната и слънцето. Ако не, консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за хранителна добавка, съдържаща този витамин.

Кажете Z:

Цинкът е много важен за имунната система. Толкова важен, че той дори може да се бори с клетките на рака. Желателният прием на ден е 12 милиграма, които лесно можем да си набавим чрез раци, стриди, свинско, пилешко, пуешко, бобови култури, кашу и кисело мляко.

Ако приемате хранителни добавки с цинк, то уверете се, че дневният ви прием не надвишава 15 милиграма, тъй като по-големите количества на цинк, могат да доведат до намалената абсорбация на други важни минерали.