ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

07 сеп 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!


ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ

Част 2: Какви са симптомите при висок холестерол?

Високото ниво на холестерол е рисков фактор за други заболявания, като инфаркт и инсулт, и само по себе си не причинява симптоми. Много хора не знаят, че техните нива на холестерол са високи. Рутинни скрининг изследвания могат да открият повишени нива на холестерол в кръвта.

Спешни състояния, като инфаркт или инсулт, могат да бъдат резултат от щетите, причинени от високото ниво на холестерол с течение на времето. Тези събития обикновено не възникват, докато високият холестерол не доведе до образуването на плаки в артериите. Плаката стеснява артерията, в резултат на което преминава по-малко кръв през нея. Формирането на плака променя основно ендотела на кръвоносния съд, което води до сериозни усложнения.

Както беше отбелязано по-горе, по-голямата част от хората нямат представа дали имат хиперхолестеролемия при липса на кръвен тест.  Въпреки това, в редки случаи има фамилни синдроми, където нивата на холестерола са изключително високи (фамилна хиперхолестеролемия). Тези хора имат нива на холестерол ≥ 8 ммол / л. Такива хора могат да проявят симптоми на висок холестерол, които са в резултат на отлагания на холестерол (известни като ксантоми) над сухожилията или под клепачите (известни като ксантелазми).

Източник: https://problem.framar.bg/висок_холестерол/симптоми_признаци_висок_холестерол.html