ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

07 авг 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Добре е да сте информирани!

Някои признаци за деменцията , които всеки трябва да познава.

Въпреки че в много случаи деменцията не може да бъде избегната или спряна е важно да се познават признаците й и да се открие лечение, което ще  помогне за справянето с нея. Колкото по-бързо се  открие проблемите с мозъка , толкова по-големи са шансовете да се запази качеството на живот.

Деменцията е синдром, който се развива прогресивно по естествен начин. Тя се характеризира с увреждане функционирането на мозъка.

Функционирането на мозъка  дава възможност да се запомня, да се развива интелекта  и справяне с ежедневните  дейности.

Деменцията е нещо повече от обичайните последици от остаряването и най-често е отговор на други първични или вторични заболявания, засягащи мозъка.

Според данни на Световната здравна организация по света живеят над 47.5 милиона души с деменция. Всяка година лекарите поставят тази диагноза на още 7.7 милиона. Днес тя причинява безброй проблеми и ограничава живота на възрастните хора.

Много терапии спомагат справянето с деменцията. Въпреки това тя продължава да затруднява живота на болните, семействата им и хората, които се грижат за тях.

Най-тревожният факт е, че много хора не обръщат нужното внимание на тази болест. Въпреки че е сравнително позната, те не знаят как се развива.

Ето и някои основни признаци свързани с болестта.

*Един от най-ранните признаци на деменцията е трудното откриване на подходящите думи за изразяване на мислите . Хората, при които започва да се появява деменция, прекарват по няколко минути в опити да си спомнят определена дума. Това може да е дума, която използват постоянно, просто те не могат да си я спомнят в момента.

*Хората с висок риск от развитие на тази болест изпитват сериозни затруднения относно това какво се е случило в миналото, настоящето и бъдещето. Често, говорейки за времето, те не разбират за какво точно става дума и объркват правилната подредба на събитията.

*Проблемите с краткосрочната памет са често срещани. Но в действителност те са ранен признак за „износване“ на мозъка, породено от деменцията. Невъзможността на запомнянето  за важни събития или неща, които са се случили само няколко часа или дена по-рано определено е сигнал, че нещо не е както трябва с функционирането на мозъка.

*Поради промените в химическия състав на мозъка, настъпващи при деменция, хората с това заболяване често страдат от депресивни настроения и са раздразнителни .Внезапната промяна на настроението или поведението може да е признак за нарушение във функционирането на мозъка.

*Друг важен симптом е трудното изпълнение на много от обичайните и ежедневни задачи на болните от това заболяване. Хората могат да станат неспособни да се справят със задачите си.

 

*С напредването на деменцията болните все по-трудно разпознават местата, на които обичайно прекарват времето си. Често те могат да се чувстват объркани или изгубени в собствения си дом. Липсата на спомени как и защо са отишли на определено място или неразпознаването къде се намират са основни признаци на деменция.

*Също като проблемите свързани с трудно откриване на подходящите думи при говорене, засегнатите от деменция често изпитват затруднения при писане. Промяната в краснописа и трудното изразяване на мислите при писане са ясен сигнал, че се нуждаят  от помощ.