ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

07 фев 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ПРИ ПЪТУВАНЕ В ЧУЖБИНА

Пътуване в Европейския съюз и в частност на територията на Германия

Граничен контрол на границите на „Шенгенските” страни по принцип не се извършва. Контрол се извършва само в специални случаи, когато се издирват лица с престъпни деяния или когато се извършват определени мерки за сигурност. Към „Шенгенското” пространство принадлежат 22 от 27 страни на ЕС: Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Испания, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Франция, Чехия, Швеция. Исландия и Норвегия са асоциирани „Шенгенски” държави, без да са членове на ЕС. Същото важи и за Швейцария, която е страна по Шенгенския договор, но не е член на ЕС.

За предотвратяване на контрабандата, пренасянето на оръжия или наркотици са въведени контролни мобилни единици. Чрез техните проверки се следи за гарантиране на сигурността и предотвратяване на данъчни нарушения. В определени случаи на територията на страната е възможно да се правят проверки на лица и превозни средства.

Като гражданин на страна от ЕС вие автоматично сте гражданин и на ЕС и съответно имате право на консулска помощ, ако се намирате извън ЕС (дори ако вашата държава няма представителство там). Можете да се обърнете за помощ към което и да е консулство или посолство на друга държава от ЕС, в случай че например бъдете арестуван, претърпите тежка злополука или загубите важни документи.

Ако се разболеете или претърпите злополука по време на пътуването си в страна от ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, имате право на медицинска помощ. За тази цел е необходимо да носите със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Лечението, което ще получите в рамките на обществената система за здравеопазване, ще бъде на същите цени и условия като за хората, които са здравно осигурени в страната, която посещавате. Затова, преди да потеглите на път, не забравяйте да поискате такава карта от вашата здравноосигурителна институция. Издаването на картата е безплатно.

Ако страдате от хронично заболяване и имате нужда от лекарствата си по време на пътуване в чужбина, преди заминаването си поискайте от вашия лекар рецепта, която е валидна в чужбина (трансгранична рецепта).

Директивата на ЕС за потребителските кредити Ви дава конкретни права, когато купувате нещо на кредит. Петте най-важни права са: преди да подпишете договор, трябва да ви бъде предоставена достатъчно информация, за да можете да сравните различните оферти, след като подпишете договора, трябва да получите копие от него, разполагате с 14 дни да се откажете от договора, ако размислите, трябва да имате възможност да погасите предсрочно кредита срещу справедливо обезщетение.

Ако пътуването Ви има голямо забавяне, транспортното дружество, с което пътувате, трябва да ви предостави подходяща информация и помощ. Също така, при определени обстоятелства, може да имате право на компенсация. Ако пътуването ви е отменено и Ви се наложи да отседнете в хотел далеч от крайното Ви местоназначение, транспортното дружество следва да заплати за престоя в хотела.

Свидетелство за управление на МПС, издадено в държава от ЕС, може да се използва навсякъде в ЕС. Преди да тръгнете на път, проверете дали не е изтекло, тъй като не можете да шофирате в друга държава с временно свидетелство или удостоверение. Правилата за движение по пътищата могат да варират от една държава членка в друга, особено по отношение на ограниченията на скоростта.

Все повече мобилни оператори в Европа ви дават възможност да използвате мобилни услуги в чужбина по цените, които плащате у дома, срещу дневна, седмична или месечна фиксирана такса. Подобни оферти се срещат по-често през летните месеци, затова проверете какво предлага вашият оператор.

Независимо от това къде пазарувате в ЕС, винаги имате основни потребителски права. От 2014 г. насам благодарение на нови правила на ЕС потребителите вече разполагат с 14 дни, за да върнат стоки, купени от разстояние — по интернет, по пощата или по телефона.

От всяка страна на ЕС (с изключение на някои специални области, като Канарските острови, напр.), може да се внесат стоки без заплащане на мита и такси, стига стоките да са за лично ползване. Това не се отнася, когато става дума за такива, предназначени за други лица. За стоки, които се облагат с потребителски данък, като например цигари и алкохол, са въведени определени количествени граници. 

До следните количества се приема, че стоките са за лично ползване:

Тютюневи изделия:

Цигари 800 къса

Пурети (пури с максимално тегло 3 g/къс) 400 къса

Пури 200 къса

Тютюн за пушене 1 kg

Кафе (печено или разтворимо) 10 kg

Алкохолни напитки:

Спиртни напитки 10 l

Напитки с ниско съдържание на алкохол (напр. ликьор, вермут и др.) 20 l

Вина (от които макс. 60 l пенливи вина) 90 l

Бира 110 l

Следва да се има предвид, че не е разрешено внасянето на цигари и други тютюневи изделия за промишлени цели в Германия от други страни на ЕС. Не могат да се разпространяват в страната цигари без германския данъчен знак (бандерол) и същите, при констатиране на наличието им, биват унищожавани, като акциза въпреки това се заплаща. Изключение се прави само при внасянето на цигари и тютюневи изделия за лични нужди при спазване на съответните пределни количества. Ако същите са надхвърлени, трябва да се покаже съответно документ, с който да се удостовери, че са предназначени за лично ползване.

Зареждането на бензин на бензиностанциите от другата страна на границата също е свободно, стига да се спазва ограничението, че в превозното средство, освен в резервоара за бензин могат да се пренасят и до 20 l бензин в резервна туба.

Въпреки отворените граници не всичко, което е закупено в друга страна на ЕС, може да се внесе на територията на Германия. Така например, вносът и износът на нелегални наркотични средства са забранени. За други стоки, като оръжията, са необходими специални разрешения.

Закупените при пътуване със самолет или кораб в рамките на ЕС необложени с мита и данъци стоки, не се декларират, ако са за лично ползване и в рамките на определените лимити.

Ако пътувате по въздух или по море, можете да донесете със себе си стоки, различни от алкохол и цигари, на стойност не повече от 430 евро, а ако пътувате с автомобил, влак или по река или езеро — на стойност не повече от 300 евро. Някои страни от ЕС прилагат по-ниска граница за пътници на възраст под 15 години, като тя не може да е по-ниска от 150 евро.

Незаконно е да внасяте в ЕС месо или млечни продукти, дори и в малки количества, когато се връщате от повечето страни извън Съюза. Единствените изключения са Андора, Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Сан Марино и Швейцария. Целта е да бъде защитен добитъкът в ЕС от болести по животните. 
Тези правила не важат при пренасянето на продукти от животински произход между страни от ЕС.

Ако влизате или излизате от ЕС с 10 000 евро или повече в брой (или еквивалентна сума в друга валута), трябва да ги декларирате пред митническите власти. В рамките на ЕС по принцип няма ограничения за количеството пари в брой, което можете да носите със себе си.

Проверете паспорта си. Трябва да остават поне 6 месеца до изтичането му. Това е изискване на повечето държави по света. 

Важни телефонни номера:

+359 2 9867672 – Европейски потребителски център – България;

112 – Единен телефонен номер за спешни обаждания. Този телефонен номер оперира на всички езици от всяка точка на ЕС и Швейцария. От тук можете да се свържете с полицията, пожарната, спешната медицинска помощ и други услуги за спешно повикване.

00800 6 7 8 9 10 11 - Европа Директно - Europe Direct – единен телефонен номер.