Добре е да сте информирани !Емоциите и влиянието им върху човешкото тяло!

05 мар 2021
Добре е да сте информирани !Емоциите и влиянието им върху човешкото тяло!

Добре е да сте информирани !

Физически болки , които са на емоционална основа!

Психосоматичната болка е специален вид физическа болка , причинена от психическото ни състояние.
Не лекуваните емоции се впиват в тялото и по този начин засягат цялостното състояние на човека.
Отрицателните емоции и отрицателните чувства имат различна енергийна честота от положителните. В резултат на това те могат да повредят органите, тъканите и клетките на тялото.
Когато се чувстваме емоционално балансирани, тялото ни отразява положителните чувства.
Положителните емоции, като удовлетворение и удоволствие, освобождават положителни химически съединения в мозъка като серотин или допамин , които карат тялото да се чувства добре.
За съжаление , важи и обратното. Когато се намираме в отрицателно емоционално състояние , то се проявява и чрез нашето тяло.
Много хора обикновено страдат хронично от емоционален стрес. Понякога дори не осъзнават , че са в небалансирано емоционално състояние , докато не започнат да изпитват физическа болка. Едва тогава започват да се мъчат да определят причината и източника.
Какво представлява психосоматична болка?
Психосоматичната болка е нарушение, характеризиращо се с хронични физически симптоми, които нямат ясна причина и медицинско обяснение. Терминът „психо“ се отнася до нашето психическо състояние, а „сома“ се отнася до тялото.
Нашето тяло буквално ни наказва за това , че го подлагаме на стрес.
Въпреки че отрицателните емоции не винаги възникват по наша вина , нашето тяло не прави разлика. Дори незначителният емоционален стрес може да се прояви като болка в различни части на тялото. Болката може да продължи години и дори да се разпространи от една част на тялото в друга.
Умът и тялото  трябва да  работят заедно.
Емоционалната болка може директно да причини увреждане на нервите и физическата болка.
За щастие можем да използваме ума си , за да смекчим физическата болка.  За да излекуваме тялото, трябва да идентифицираме и да излекуваме негативните емоции.
Болките , които са пряко свързани с нашето емоционално състояние:
*Главоболие и мигрена -повечето хронични главоболия и мигрени са причинени от ежедневния стрес. Общото безпокойство също води до  силно главоболие. Потиснатите емоции предизвикват стрес преди всичко тревожност, раздразнение, нервност или умора- увеличават напрежението на мускулите и разширяват кръвоносните съдове, което влошава хода на мигрената.
*Болката в областта на врата и раменете -тъй като стресът се натрупва в ума и тялото, първото място, където обикновено се проявява физически, е по раменете и врата.
*Болка в гърба -при болка в гърба много е важна областта на локализация. Болката в горната част на гърба може да ви подскаже, че не получавате искрена емоционална подкрепа от хората около вас.
*Коремна болка -емоционалният стрес създава хаос в нашата храносмилателна система. Продължителната депресия, безпокойството или пост-травматичният синдром могат да причинят синдром на раздразнените черва или общ чревен дискомфорт.
*Болки в крайниците -болка или усещане за скованост в краката ви може да означава страх да продължите напред, да вземете важно решение.                                  
Нещата които могат да се направят да допринесат до благоприятен ефект са:
Упражнения -много изследвания показват, че спортуването може да намали симптомите на тревожност, депресия и да помогне за постигане на по-балансирано емоционално състояние.
Комуникация и разбиране на емоциите -когато потискаме емоциите си , това в крайна сметка води до психосоматични разстройства. Развитието на комуникационните умения може да ни помогне да изразим емоциите си по здравословен начин, за да спрем да създаваме ненужен стрес върху тялото си.
Емоциите ни често са пряко свързани с наши физически заболявания. Като се научим да идентифицираме и управляваме емоционалното си състояние, ние ще можем да излекуваме нашето тяло -отвътре и отвън.