Добре е да сте информирани ! Разпознаване на Алцхаймер

04 юни 2021
Добре е да сте информирани ! Разпознаване на Алцхаймер

Добре е да сте информирани!
Как рано и лесно да разпознаем наличие на Алцхаймер


До 80% от неврологичните нарушения, свързани с възрастта , се срещат при болестта на Алцхаймер. В голяма степен заболяването се появява при хората след 60 години.
Първите симптоми на заболяването обаче могат да се появят много по-рано.
Ранните признаци са :
*Проблеми с ориентацията във времето и пространството- човек с предстоящ Алцхаймер често , след като се събуди в продължение на няколко минути не може да  си спомни къде се намира. Освен това той има проблеми с понятието „време“.
*Устни и писмени проблеми-дори най- уважаваният диалог, изправен пред болестта на Алцхаймер, може да загуби богатия си речник. Неразположението води до факта , че пациентът не е в състояние да си припомни една проста и позната на всички дума, но в същото време често се включва в дълги дискусии, като впоследствие забравя за първоначалната тема на разговор.
*Редовни проблеми с паметта -всички хора от време на време забравят по нещо. Ако човек обаче често забравя важни неща като предстоящата почивка или планирано пътуване ,това трябва да е предупреждение.
Често е трудно пациентите с болестта на Алцхаймер да запомнят имената на собствените си деца и дори ако е това е единственият симптом, е необходимо да се консултират с терапевт.