ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

04 яну 2018
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

Грип и настинка -полезни съвети как да се предпазим

Времето става все по-студено, а това значи, че горещите супи, топлите шалове и шапки са задължителни с наближаването на сезона на настинките и грипа. Повечето хора поне веднъж годишно „успяват” да се разболеят в студеното време, но нека тази зима не чакаме това да се случи, а да се погрижим за себе си. Промяната в някои навици ще ни помогне да подобрим своя имунитет, а, ако все пак не успеем да избегнем настинката или грипа, най-вероятно изброените по-долу съвети ще съкратят продължителността на боледуването, които не изискват много усилия:

*Като ядем много плодове и зеленчуци.

Плодовете и зеленчуците трябва да са неизменна част от менюто ни, независимо дали се борим с болести , или просто искаме да се храним по-здравословно ,за да укрепим имунната си система и да бъдем в по добра физическа форма. И в този случай те са верен помощник ,тъй като чрез тях по естествен начин ще си набавяме необходимите витамини.

*Като пием много течности ,особено топли.

Хидратацията  на тялото е важна както през топлите ,така и през студените месеци. Понякога обаче през зимата я пренебрегваме ,което е голяма грешка. Най -добрият вариант през зимата е чаят ,но за хората ,които не го харесват и го свързват с период когато са болни ,фрешовите са отлична опция.

*Като се стараем да се храним по -здравословно.

Яденето на плодове и зеленчуци всеки ден е важна част от здравословното хранене, но не и единствената. За да поддържаме имунната си система силна и устойчива на вируси ,през студените месеци трябва да сме по-внимателни с храната ,която консумираме. Важно е да намалим полуфабрикатите ,захарните изделия и газираните напитки.

*Като приемаме профилактични лекарства.

Пиенето на антибиотик или друго силно лекарство при най-ранния стадий на грип е най-често срещаната грешка при всеки човек ,който е решил да се лекува сам. В случая решението е просто -все повече лекари препоръчват приема на хомеопатични лекарства ,дори когато просто искаме да се предпазим или чувстваме неразположение. Класическият витамин С също винаги би бил от полза, особено ако се приема от природни източници, като например лимони.

*Като се наспиваме.

Сънят стимулира имунната система ,която се превръща в бариера срещу вирусите. Ако спим по 7-8 часа всяка нощ ,лягаме си в почти едно и също време в порядъка на 22-23:00 часа и  ставаме до 7-8ч. можем да се похвалим с абсолютно здравословен сън, ползите от който са многобройни.

*Като мием ръцете си редовно и поддържаме добра лична хигиена.

Ако често сме сред хора или пътуваме дълго време с градския транспорт ,неизбежно сме изложени на голям риск от заразяване с вируси от околните. Това ,което можем и трябва да направим в случая ,е да се мием ръцете  често , а ако сме навън -да използваме дезинфекциращ гел(по възможност). Поддържането на добра лична хигиена като цяло е задължителна ,когато се опитваме да се предпазим от вируси.

*Като проветряваме често жилището.

Когато се събудим сутрин ,станем от топлите завивки и усетим ,че ни е студено ,не трябва да бързаме да пускаме отоплението. Първо трябва да проветрим ,защото чистият въздух се затопля много по- бързо от застоялия. Свежият въздух ще ни събуди и ще ни помогне да дишаме по -добре .Проветряването гони и вирусите.

*Като ядем много чесън .

Безспорно е че чесънът е най-големия убиец на вирусите. И най-сигурният. Колкото и плодове и зеленчуци да изядем ,за да си набавим витамини и да засилим имунната си система ,нищо не може да се сравни с това чудо и то консумирано прясно. Много хора не го намират за особено приятен, но в името на здравето -всичко си заслужава.