ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

02 ное 2017
ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ!

ДОБРЕ Е ДА СТЕ ИНФОРМИРАНИ !

НЕПЪЛНОЦЕННОТО ХРАНЕНЕ

Доброто хранене е от ключово значение за здравето на възрастните хора ,а те са по-податливи на много болести ,свързани с неподходяща диета. Непълноценното хранене при тях може да доведе до постоянна умора и да увеличи риска от храносмилателни ,белодробни и сърдечни проблеми. Недохранването отслабва имунната система ,увеличава риска от пневмонии и други сериозни инфекции. То може да влоши съществуващите заболявания и умствени проблеми. С времето непълноценното хранене може да предизвика анемия и мускулна слабост ,която води до падания и фрактури. То може да доведе и до образуване на тромби и развитие на депресии.

На пръв поглед причините за лошото хранене изглеждат прости: недостатъчно количество храна, диета бедна на хранителни вещества ,трудно усвояване на храната, лошо храносмилане поради напреднала възраст. Но причините са често по сложни.

Например старите самотни хора ,дори когато са енергични, често не си готвят и се задоволяват с чаша чай и малко бисквити. Ако такава бедна на хранителни вещества диета продължи по-дълго ,резултатът е загуба на мускулна маса и безсилие. Пазаруването и готвенето става все по- трудно и се утвърждава практиката на задоволяване с безполезни храни ,като солени бисквити, препечен хляб и други готови продукти, което води до податливост на болести, което пък от своя страна може да причини депресия -от там и липса на апетит. Американска медицинска фондация посочва ,че причините за лошото хранене при възрастните са физически ,социални, и психологически.

Физическите причини включват:

-Хронични болести. Те може да затруднят пазаруването, готвенето и храненето ,а също да потиснат апетита.

- Престой в болница. Боледуването и операциите се отразяват тежко на старите хора и след това те често страдат от загуба на апетит, тегло и безсилие.

- Трудно усвояване на хранителните вещества. Някой физиологични промени при остаряването влияят на усвояването на храната. Производството на някои храносмилателни ензими и киселини намалява, което затруднява разграждането на протеините и усвояването на витамин В12 може да има опустошително въздействие върху нервната система ,което може да доведе до нестабилна походка, мускулна слабост, завален говор и психози.

-Лекарства .Много лекарства потискат апетита, променят вкусовите качества, причиняват гадене и повръщане или затрудняват усвояването на храната. Такива лекарства са антидепресантите, някой медикаменти срещу кръвно налягане и остеопороза и дори обикновени лекарства като аспирина. Проблемът се усложнява ,когато възрастните хора  приемат няколко лекарства с такъв страничен ефект.

-Намален вкус и обоняние. С възрастта тези сетивни усещания се притъпяват и удоволствието от храната намалява. Понякога за това допринасят и антибиотиците и болестта на Алцхаймер.

- Отслабване. Значителна загуба на мускули и мазнини може да доведе до липса на апетит вследствие на промени в химията на организма на възрастните ,особено ако те са преживели сериозна болест. Старите хора често отслабват.

Социални и психологически причини:

-Ограничени доходи. Някой стари хора са принудени да избират между лекарствата и храната.

- Депресия. Тя се причинява от скръб ,самота ,лошо здраве, пенсиониране, недостатъчна подвижност ,тежки заболявания.

- Ограничени социални контакти. Една от най-основните причини за лошото храненене при възрастните е самотния живот и депресията и липсата на апетита са последствията от него.

Мерките ,които трябва да се вземат:

-Да се засили организма на възрастния човек ,като се приемат повече плодове и зеленчуци. Добре е да се ядат растителни масла, ядки ,житни зародиши и зърнени продукти към междинните хранения.

-Да се почне прием на хранителни добавки. Недохранените  страдат от липса на протеин, витамин В6 и В12,фолиева киселина ,ниацин ,витамин D, калций и цинк. Добавките обаче не трябва да заместят храненето.

-Движението възбужда апетита ,помага на депресията и заздравява костите и мускулите.